Una de les principals novetats de l'actualització del calendari vacunal a Catalunya, presentada aquest dijous, és la incorporació del vaccí contra l'herpes zòster.
Es tracta d'un acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut del 2021 i a Catalunya aquestes vacunes es van incorporar el març passat per als grups de risc. Ara, es començaran a administrar en grups d'edat i els responsables de Salut destaquen que aquesta vacunació evitarà "molt dolor i patiment en persones grans".
Es vacunaran les persones de 65 anys i les de 80 amb la idea d'anar cobrint més població a mesura que arribin a aquestes edats en els propers anys.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat l'esforç "important" que suposarà aquesta vacunació i la inversió de 17.576.000 d'euros en la compra de 130.000 dosis.
"La despesa és molt important, però és una vacuna cost-efectiva. Els beneficis superen amb escreix la despesa que genera i aquest és un dels criteris pels quals una vacuna s'inclou al calendari", ha assenyalat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.
El cap de secció de malalties autoimmunes sistèmiques del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Albert Selva, ha explicat que l'herpes zòster és el virus de la varicel·la latent en el gangli raquidi i que es reactiva quan baixa el sistema defensiu i és quan apareix el típic bèrbol.
En les persones immunodeprimides, però, la malaltia no queda limitada a un segment i es pot generalitzar i fins i tot causar la mort, ha exposat Selva. El doctor ha assenyalat que tenen mitjans per diagnosticar i tractar la malaltia però ha recalcat que a nivell clínic els ajuda "moltíssim" disposar d'una vacuna per prevenir-la.
Cabezas ha indicat que la vacunació de l'herpes zòster serà en un primer moment oportunista i més endavant es faran estratègies més actives de captació. Així doncs, ara com ara s'aprofitarà quan les persones de 65 anys o les de 80 vagin al centre de salut per administrar-los la vacuna.
La secretària de Salut Pública ha recordat que es preveu que aquesta tardor les persones grans es vacunin amb la quarta dosi de la covid-19, de la grip i, amb aquesta actualització del calendari, contra l'herpes zòster les que tinguin 65 i 80 anys i també contra el pneumococ les que en tinguin 65.
Aquí hi ha una altra de les novetats. La vacuna pneumocòccia que fins ara es posava als 65 anys es substitueix per una vacuna conjugada nova davant de 20 serotips, una innovació que millorarà la protecció. S'han adquirit 80.000 dosis per vacunar la cohort de 65 anys, per un import de 4.278.144 euros.
La infecció per pneumococ és un problema de salut pública amb un espectre ampli de malalties, d'una otitis o pneumònia a una malaltia pneumocòccica invasiva que pot produir malalties potencialment molt greus com la sèpsia o meningitis. Les incidències més elevades d'aquestes malalties es produeixen especialment en els infants de menor edat i en les persones de més edat o amb condicions de risc.
Una altra de les novetats és la incorporació en aquest curs escolar de la vacuna del virus del papil·loma humà en els nois, després que el 2008 es comencés a vacunar les noies. Catalunya és la primera comunitat autònoma que vacuna els nois contra el VPH i ha adquirit 67.000 dosis per un import de 3.135.600 euros.
Cabezas ha indicat que han comprovat que les vacunes tenen un efecte de grup, ja que les berrugues es reduïen entre un 4 i un 6% en les parelles de les noies protegides davant del VPH. Amb tot, es considera que aquest descens és petit i per això han buscat una mesura que augmenti l'"equitat" i l'"efecte sobre els nois". La vacunació es farà a les escoles, com la de les noies.
Salut també ha incorporat al calendari oficial aquest any la vacuna de la meningitis B (amb el nom comercial de Bexsero). Les primeres dosis gratuïtes d'aquesta vacuna, molt reivindicada per les famílies, que l'havien de comprar pel seu compte, es van començar a administrar el març als infants nascuts aquest any.
En total, les noves incorporacions al calendari oficial suposen una despesa d'uns 34 milions d'euros aquest any.
La secretària de Salut Pública ha subratllat l'efecte protector de les vacunes i ha indicat que calculen que eviten més de 30.000 casos de malalties immunoprevenibles a l'any. Segons dades de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, el 1984, a l'inici de la implementació del calendari vacunal, es van declarar 36.740 casos de malalties com la tos ferina (5.745); el xarampió (2.229); tètanus (22); parotiditis o galteres (20.576) o rubèola (8.168).
El 2019, els casos d'aquestes malalties van baixar a 2.795. Els casos de tos ferina declarats van ser 1.571; de xarampió, 119; de parotiditis, 1.104 i de rubèola, cap.
Sobre la vacunació de la covid-19, Cabezas ha assenyalat que no han rebut la confirmació del nombre de vacunes que rebran per a la quarta dosi en persones grans, anunciades pel president Pedro Sánchez, ni dels tipus que seran i que esperen rebre notícies.
En qualsevol cas, ha insistit que des de Catalunya volen administrar aquesta quarta dosi en la gent gran conjuntament amb la vacuna de la grip, però ha indicat que hi ha diversitat d'opinions entre comunitats autònomes.
Sobre la vacunació en els infants, Cabezas ha afirmat que els esforços se centren ara en les vacunes del calendari i que la covid no en forma part. Cabezas ha reconegut que es troben en espera de les novetats que hi pugui haver amb relació a les vacunes i que "això influirà".
Preguntat per l'incompliment de l'obligació de portar la mascareta al transport públic, Argimon opina que seria "millor" passar aquesta mesura a una recomanació. "Tenir un decret que obliga a fer una cosa que no es fa durant mesos no és bo", ha reblat.