El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or arriba a la vuitena edició i ho fa amb un doble repte, com és créixer en aforament afegint un dia més amb dues representacions extra.
El Festvital també crea en paral·lel, una fira internacional del sector. Segons el director del certamen, Genís Matabosch, aquesta fira és "única al món" i era necessari "crear un punt de trobada per a professionals".
La fira s'organitza íntegrament des de Circus Arts Foundation, promotora del festival. La comercialització dels estands es posa en marxa aquest mateix dimarts amb la voluntat d'aconseguir una gran varietat d'empreses locals i de fora d'àmbits especialitzats com graderies, il·luminació, maquinària d'alimentació, sastreria fins a companyies, agències artístiques o entitats del món del col·leccionisme, entre d'altres. Matabosch ha admès que aquesta fira comercial és un "gran repte" i que podrien acollir un centenar d'estands a la planta baixa de Fira de Girona. Tot dependrà, però, de la demanda que hi hagi en aquesta primera edició. S'ha posat en marxa un web amb sis idiomes, entre els quals hi ha rus, xinès i anglès, per donar a conèixer la iniciativa.
La incorporació del Palau de Fires que connectarà amb la Gran Carpa d'espectacles del festival i que serà la porta d'entrada dels visitants permetrà ocupar la meitat d'espai al Camp de Mart. De les sis carpes que es van necessitar en l'última edició, en faran falta només tres i es passarà d'ocupar els més de 5.400 metres quadrats a un total de 2.754 metres quadrats.
Entre les carpes que desapareixeran seran les del vestíbul, els sanitaris, les zones VIP o la cantina dels artistes, uns espais que es trobaran a Fira de Girona. Tot i això, es calcula que entre les carpes i el palau firal se superaran els 8.400 metres quadrats, 3.000 més que en l'última edició, i es millorarà el "confort i l'experiència" dels visitants.
Una novetat destacada és que el festival, creat el 2012, s'allarga un dia més i passa a tenir sis dies de funcions del 14 al 19 de febrer. Es mantindrà la fórmula dels espectacles Blau i Vermell i l'Espectacle d'Or amb els guanyadors però la gala ja no es farà en dilluns sinó el dimarts 19 amb l'entrega dels elefants dalinians.
El dilluns serà el Dia de l'Espectador amb totes les categories de butaca a 18 euros (excepte llotja vip central, llotja frontal i butaca bronze). Serà la primera vegada que el festival proposa aquesta jornada i l’única ocasió en que es podran veure el mateix dia les dues semifinals. El certamen vol amb aquesta mesura atraure al públic universitari (que els caps de setmana acostuma a marxar de la ciutat) i facilitar la visita a professionals del circ i d'altres sectors, com hostaleria, que treballen en cap de setmana i fins ara els era impossible assistir a les funcions. D'aquesta manera, es passa de catorze representacions a un total de setze (incloent quatre funcions per a escolars) i s'amplia el nombre de localitats en 4.280 arribant a un total de 34.240 butaques, una xifra rècord en els set anys de vida del certamen.
Actualment ja s'han venut més de 5.000 entrades sense que s'hagués presentat el cartell amb els artistes. Aquest fet, segons Matabosch, demostra la gran "fidelitat" d'un públic que aposta "a cegues" pel certamen. Un fet molt inusual, ha afegit, si es compara amb la resta de festivals del país. Els que comprin les entrades abans del 31 d'agost tindran un descompte de 5 euros per localitat.
Quan falten set mesos perquè el circ aixequi de nou el teló, s'han donat a conèixer un terç de les atraccions de la propera edició. Es tracta del Gran Circ Estatal de Rússia-Rosgoscyrk que portarà tres atraccions de la mà de la Troupe Saralaev amb perxes volants; Diana Stepanova als malabars i la Troupe Sherbakov als malabars en grup. Els altres confirmats provenen del Gran Circ de Pyonyang-Corea del Nord amb dues atraccions. D'una banda, el grup liderat per Kim Kang Chol amb saltadors a la bàscula i la trapezista Kil Hye Song, que és la protagonista del cartell d'aquesta nova edició. També es comptarà amb el còmic Pepe Jardim (Brasil); els Martínez Brother (Colòmbia/Japó), el duet format per Danylo & Oscar (Ucraïna) i la russa Mademoiselle Di-Di als malabars.
En total es podran veure 24 números inèdits a Europa amb uns vuitanta artistes procedents de dotze països diferents. El pressupost serà d'uns 500.000 euros, segons ha avançat Matabosch, tot recordant que encara no està tot tancat.
Durant la presentació s'ha comptat amb el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que ha reconegut l'impacte econòmic i social del certamen. L'any passat es va xifrar en uns 1,5 milions d'euros de retorn econòmic en la primera edició que es feia a Girona. A nivell d'espectadors es van superar els 30.600 i hi va haver una mitjana d'ocupació del 99,1%.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha elogiat la contribució que fa aquest festival "extraordinari" per acostar la cultura a nous públics com ara el jove. També s'ha referit a les "múltiples complicitats" que ha generat entre administracions, agents i empreses tot dient que són "causa i conseqüència" del seu èxit.
Per altra banda, ha animat a les empreses locals i catalanes a participar a la fira del sector per internacionalitzar els seus productes.