En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les sessions de Nen@s en moviment que es va realitzar a Llagostera. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El programa per combatre el sobrepès i l'obesitat infantil "Nen@s en moviment" es va començar a implantar a la demarcació de Girona el 2014 amb una primera fase pilot realitzada a Llagostera i Figueres.

A partir d'aleshores, es va anar estenent fins a arribar a desenvolupar-se a 24 àrees bàsiques de salut de les 29 que gestionen l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS).

Així, han fet 6 edicions del programa, que s'ha traduït en 57 grups psicoeducatius. Hi han participat 174 nenes i 188 nens, el 91,7% dels quals han culminat el programa que dura 11 setmanes i en què es fan cinc revisions: al principi de la intervenció, en finalitzar el programa, i al cap de 3, 6 i 12 mesos.

Ara, s'ha reprès el programa per combatre el sobrepès i l'obesitat infantil que havia estat 3 anys aturat per la pandèmia.

Les dades analitzades durant aquestes 6 edicions, i presentades aquest dimarts matí per la coordinadora de Nen@s en Moviment, la infermera Anna Reñé, revelen que a l'inici de la intervenció els infants presentaven un índex de massa corporal (IMC) en desviació estàndard de 2,31 de mitjana (1 és pes dins la normalitat, més d'1 és sobrepès, més de 2 és obesitat i més de 3, obesitat mòrbida). Al finalitzar la intervenció, el seu IMC en desviació estàndard estava situat a 1,99.

Així, a l'inici del programa, les dades recollides evidenciaven que un 6,6% dels nens tenien un IMC considerat normal, un 33,9 % tenien sobrepès i un 59,3% presentaven obesitat. Les dades recollides al cap d'un any de finalitzar el programa revelen que un 13% dels participants estava dins del pes normal, un 40,4% tenia sobrepès i un 46,6%, obesitat.

El programa potencia el seguiment de la dieta mediterrània, la pràctica d'esport i el benestar emocional, tant de forma individual com dins l'entorn familiar. En relació a la valoració de la qualitat de la dieta mediterrània, l'estudi conclou que la intervenció incideix favorablement tant en els infants com en les famílies similarment.

Les dades analitzades també posen en relleu que els infants feien una mitjana de 2,24 hores d'activitats esportives a la setmana abans de l'inici del programa i que van augmentar a 3,39 setmanals al final de la intervenció. La pràctica esportiva, però, va disminuir a mesura que passaven els mesos de la finalització del programa, també l'esport en família. Per això, el programa remarca la importància de treballar amb les famílies per aconseguir un canvi d'hàbits.

Un dels darrers ítems analitzats és l'autoestima d'aquests infants. Abans de començar el programa, tenien uns nivells d'autoestima per sota de la mitjana però es va situar "dins els paràmetres de la normalitat" a través de la intervenció dels "Nen@s en moviment". Una situació que es manté "sostinguda" amb el pas dels mesos.

Durant aquests anys, s'han format en el programa "Nen@s en moviment" un total de 91 professionals sanitaris de pediatria i d'infermeria, la gran majoria dels quals han fet sessions.

Avui dimarts s'ha recuperat l'activitat amb una sessió de formació a la Casa de Cultura de Girona on hi participen tant dietistes-nutricionistes com referents de benestar emocional i salut comunitària, dues figures incorporades darrerament en els centres d’atenció primària.

Un dels principals problemes relacionats amb l'obesitat infantil és la repercussió que aquesta té en la qualitat de vida del menor. L'excés de pes tendeix a perpetuar-se fins a la vida adulta i això comporta un factor de risc de malalties que hi estan associades. Per aquest motiu, les estratègies d'intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com dels del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d'estil de vida.

El programa "Nen@s en moviment" engloba un conjunt d'actuacions dirigides especialment als alumnes de 3è, 4t i 5è d'educació primària amb sobrepès o obesitat, que té per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d'alimentació saludable, incrementar el temps que dediquen a l'activitat física i mantenir o augmentar la seva autoestima per normalitzar-los l'índex de massa corporal.

Una de les característiques és que en el tractament de l'obesitat infantil s'hi implica la família, professors, monitors de lleure i professionals de la salut. El programa s'aproxima a l'espai natural de l'infant, al seu dia a dia, per tal de facilitar-li l'elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions (que es fan a diversos espais, entre els quals hi ha les escoles) duen a terme una teràpia en grup on infants i familiars treballen amb temes relacionats amb la salut com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física.

L'objectiu és que els participants hi puguin expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències.

El programa dura 11 setmanes amb sessions setmanals d'una hora i mitja i, en alguns municipis, els ajuntaments hi col·laboren atorgant una beca esportiva a tots els infants que hi participen.