En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb l'objectiu d'ampliar l'actual llei antitabac i aconseguir que el 2030 hi hagi la primera generació lliure de fum, l'AECC i l'Ajuntament de Girona han obert una consulta popular.

En concret es demana a la ciutadania quin espai de la ciutat volen que es converteixi en zona lliure de fum.

Els participants en aquesta enquesta poden escollir entre zones properes als equipaments esportius, els voltants dels centres cívics o les zones enjardinades de Girona. A més, hi ha l'opció que la gent també proposi un espai comunitari on el fum podria molestar a les persones.

A través d'aquesta acció, l'entitat i l'ajuntament volen conscienciar de les conseqüències que pot tenir el fum del tabac en la salut i també la importància de portar una vida saludable. La campanya també difon les conseqüències del fum en el creixement dels infants.

La consulta popular està oberta fins el 16 de gener a través del web de l'Ajuntament de Girona. Quan es tanqui la votació, l'Ajuntament de Girona analitzarà els resultats i les propostes amb més suport. Tot i així, la consulta no és vinculant i, per tant, no implica una aplicació immediata de les propostes guanyadores, sinó que el govern local ho tindrà en compte per a futures accions.

L’Associació Contra el Càncer a Girona va engegar aquesta campanya en àmbit nacional el passat mes de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac que té lloc el 31 de maig. L’acció forma part d’una proposta l’objectiu final de la qual és impulsar l’ampliació de l’actual Llei antitabac i assolir que el 2030, en la línia amb la Unió Europea, s’aconsegueixi la primera generació lliure del fum del tabac.

Segons l'Associació Contra el Càncer a Girona cada any, al món, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant d’1,5 milions mai havien encès una cigarreta.

El fum del tabac conté més de 70 substàncies cancerígenes i perjudica les persones que hi estan exposades, especialment els i les menors de dotze anys, que són una població molt vulnerable i està indefensa enfront del fum del tabac. El 72% dels menors estan exposats al fum del tabac i el 43% inhalen més de 70 substàncies cancerígenes, el que multiplica el risc de desenvolupar càncer de pulmó durant l’edat adulta.