Les mesures cautelars que han demanat Ecologistes en Acció i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) s'emmarquen dins una causa penal que investiga el Jutjat d'Instrucció 3 de Girona.
El seu origen és una denúncia que l'any 2019 les dues entitats, conjuntament amb la Plataforma Ciutadana Prou de Sarrià de Ter, van presentar davant la fiscalia de Medi Ambient.
A la denúncia, demanaven que s'investiguessin tres empreses per emetre emissions que serien superiors als nivells permesos per les autoritzacions ambientals, i que afectarien el medi ambient i la salut de la població. Les tres empreses, en concret, eren Papelera de Sarrià SL (propietat del Grup Hinojosa), Construccions Rubau SA i Cal Industrial SL.
Les tres entitats sostenien que aquestes empreses podrien haver comès delictes contra el medi ambient per contaminació acústica, hídrica, odorífera i d'emissió de partícules (que afectarien els ecosistemes i la salut de les persones que viuen a prop de les indústries). La fiscalia de Medi Ambient, expliquen les entitats, va considerar que hi havia prou indicis per obrir una investigació i va portar l'afer davant del jutjat d'instrucció.
A partir d'aquí, els Mossos d'Esquadra han dut a terme diverses diligències. Entre aquestes, han visitat les diferents empreses i han fet mesures de contaminació, comparant-les amb les que permeten les autoritzacions ambientals.
Durant la investigació, expliquen els ecologistes, al desembre de l'any passat els Mossos van comprovar com a la planta de Construccions Rubau SA -situada a la sortida de Girona des del Pont Major- s'hi fabricava aglomerat asfàltic i formigó.
Ara bé, segons subratllen els ecologistes, i com així va comunicar-ho l'Ajuntament de Girona als Mossos, cap d'aquestes dues activitats "té la corresponent autorització ambiental per poder-se dur a terme". Si bé consta que l'any 2006 la companyia va iniciar els tràmits per sol·licitar-les, al 2011 els serveis territorials del Departament de Medi Ambient van emetre'n un informe desfavorable (perquè s'afectaven la muntanya de Can Ribas i les Gavarres, declarats espais d'interès natural).
Arran de l'informe emès per Medi Ambient, segons expliquen els ecologistes, els tècnics de l'Ajuntament de Girona van proposar "la suspensió i paralització de les dues activitats fins que no s'aprovés un Pla Especial per a la zona afectada". Un pla que, subratllen Ecologistes en Acció i l'ANG, "encara no consta que s'hagi aprovat".
"Per tant, com a mínim des del 2012, la fabricació d'aglomerat asfàltic i la de formigó es fan diàriament sense cap autorització ambiental", expliquen els ecologistes. I això suposa que els veïns de Sarrià de Ter, que viuen a prop de la planta, hagin de suportar "sorolls nocturns que superen els nivells màxims d'emissió acústica".
Segons sostenen Ecologistes en Acció i l'ANG, els Mossos d'Esquadra veuen indicis que Construccions Rubau SA podria haver comès un possible delicte continuat contra el medi ambient. Però apart d'això, la policia també apunta cap als serveis tècnics municipals de l'Ajuntament de Girona, dient que podrien haver comès un possible delicte de prevaricació ambiental per no haver controlat prou una activitat que no disposava d'autorització.
Els ecologistes sostenen que la situació ha derivat en una "desprotecció greu" tant de la població com de l'ecosistema per part de l'Ajuntament de Girona "des de fa com a mínim una dècada". Per això, Ecologistes en Acció i l'ANG, que exerceixen l'acusació popular a la causa que hi ha oberta a instrucció 3, han demanat al jutjat que de manera cautelar i "immediata" aturi la fabricació d'aglomerat asfàltic i de formigó a la planta que Construccions Rubau SA té al Pont Major.
A més els ecologistes també reclamen que el jutjat informi l'Ajuntament perquè adopti les mesures que siguin necessàries perquè Construccions Rubau SA aturi aquestes dues activitats, "per tal d'evitar la continuïtat dels possibles delictes mediambientals".
I no només això. A l'escrit que han entrat davant el jutjat d'instrucció, també reclamen que s'obri una peça separada de la causa per investigar un possible delicte continuat de prevaricació ambiental, que haurien comès els funcionaris de l'Ajuntament de Girona, per no haver fer "cap control de l'activitat que, en el seu moment, s'havia establert que no es podia autoritzar".
Per la seva banda, l'empresa Construccions Rubau SA assegura que els sorolls de la planta que té al Pont Major de Girona s'han reduït "molt per sota" del que exigeix la llei. La constructora ha sortit al pas de les acusacions que li han llançat els ecologistes i subratlla que "sempre" ha treballat amb les llicències requerides per dur a terme l'activitat i que ha tramitat les autoritzacions "de manera transparent".
Construccions Rubau SA insisteix que la seva "àmplia trajectòria" demostra el seu "compromís amb la legalitat, la protecció i preservació del medi ambient i la convivència amb l'entorn".