En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'ensinistrador d'un gos demana que olori la cortina per veure si hi ha bernats marbrejats. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El primer exemplar d'escarabat marbrejat que es va detectar a Catalunya va ser a les comarques gironines el 2016. A partir d'aquell moment es va començar a estendre per tot el país.

A Castellfollit de la Roca fa dos anys que van veure els primers exemplars. L'insecte entra a les cases i es posa dins de la roba provocant molèsties als veïns. Pels agricultors, aquest insecte encara és més perjudicial perquè els danya la collita.

Aquest any, l'escarabat ha afectat a diversos camps de poma de l'Empordà. Una vegada aquest insecte s'endinsa en un camp de conreu, cal erradicar-lo amb productes fitosanitaris.

Amb l'objectiu d'evitar l'ús d'aquests productes, el Departament d'Acció Climàtica ha engegat un pla pilot a la demarcació de Girona en què gossos ensinistrats s'encarreguen de buscar els refugis d'hivernació dels bernats marbrejats per tal que després es puguin eliminar.

El Departament utilitzarà aquests gossos ensinistrats "allà on hi hagi danys en conreus", ha detallat el cap d'àrea de Sanitat Vegetal d'Acció Climàtica. En aquests punts, s'enviarà els gossos per fer una ruta al voltant dels camps i que ells detectin a través de l'olfacte on els insectes tenen un refugi per hivernar. Una vegada es trobin aquests refugis, es faran tractaments preventius "perquè no es desplacin als camps".

De moment, el projecte funciona com a prova pilot a la demarcació de Girona a l'espera dels resultats que s'obtinguin. Si són satisfactoris s'anirà desplegant per tot Catalunya. A més, aquest mètode es podria fer servir per a altres espècies invasores que s'introdueixin a Catalunya. Des de Sanitat Vegetal asseguren que erradicar aquesta espècie ara "és molt complex" perquè ja s'ha estès massa.

De tota manera, la idea és que si mai arriba una espècie nova es puguin ensinistrar els gossos per detectar individus i poder erradicar-la abans no creixi per tot el territori. Aquest sistema ja es fa servir en altres punts d'Europa per detectar determinats insectes invasors.

La directora de Lladruc, Roser Feliu, ha explicat que a dia d'avui hi ha dues gosses ensinistrades per trobar els bernats marbrejats i esperen que la tardor de l'any vinent n'hi hagi una altra.

Els gossos han rebut un ensinistrament similar al que es fa servir per trobar material explosiu, segons avança Feliu. La presidenta ha garantit que els gossos reben un "ensinistrament positiu". Això vol dir que no es maltracta als animals ni els inculquen conductes lesives, sinó que "es basa tot en el joc".

A més, Feliu ha recordat que els gossos fan un "marcatge passiu". Quan un gos troba un exemplar de bernat marbrejat s'asseu o s'estira, però mai llepa o toca l'insecte. Això permet que l'exemplar de l'animal es pugui estudiar amb detall als laboratoris o es pot fer servir per a l'ensinistrament de nous animals.