El Servei Català de Trànsit (SCT) facilitarà que 91 municipis d'arreu de Catalunya puguin fer actuacions per millorar la mobilitat i la seguretat en l'àmbit urbà.
Segons han explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el director del SCT, Ramon Lamiel, es tracta d'un programa de subvencions que finança el 100% del cost de l'obra per afavorir aquestes actuacions, encaminades a reduir l'accidentalitat.
Trànsit destinarà en total 10 milions d'euros i cadascun dels municipis de menys de 50.000 habitatnts que se'n beneficiaran rebrà una subvenció de fins a 150.000 euros. En el 66% dels projectes adjudicats la intervenció es produeix a travesseres, és a dir, a les carreteres que travessen un municipi i que sovint el parteixen en dos.
Segons ha destacat Elena, és on es concentren la majoria d'accidents de l'àmbit urbà.
En un 30% dels casos la subvenció es destinarà a ampliacions de voreres, semaforització per a vehicles i pacificar zones per a vianants i creació de carrils bici. En la resta de projectes les actuacions que es finançaran estan destinades a reduir la velocitat dels vehicles privats i promoure la mobilitat del vehicle elèctric.
Lamiel ha explicat que també s'aprofiten intervencions per millorar l'accessibilitat de passos de vianants o la instal·lació de pictogrames.
"És necessari que intervinguem arreu: ho hem de fer a les carreteres, a les vies ràpides i també en l'àmbit urbà", ha dit Elena recordant l'objectiu que preveu el Pla de Seguretat Viària 2021-2023 de reduir un 15% de les víctimes mortals. Segons dades d'Interior, l'any passat a Catalunya el 35% de les víctimes mortals de trànsit es van produir en l'àmbit urbà.
Dels 91 ajuntaments que es beneficiaran de les subvencions, 28 són de la demarcació de Barcelona (5 municipis de l'Anoia, 5 del Vallès Oriental o 4 del Bages), 27 de Lleida (5 del Segrià, 4 de la Noguera o 4 del Solsonès), 26 de Girona (on destaquen 10 municipis de l'Alt Empordà) i 10 municipis de la demarcació de Tarragona.
El conseller ha remarcat la importància que el programa subvencioni el 100% del cost de l'obra, ja que hi ha ajuntaments que no tenen capacitat per fer les actuacions o no poden fer-ho tan ràpid. Lamiel ha afegit que van detectar que l'impuls econòmic era necessari, especialment per ajudar els municipis de menys de 10.000 habitants.
De fet, el programa va sortir amb una aportació inicial de 5 milions d'euros, però ara s'ha ampliat fins als 10 milions per donar resposta a la gran quantitat de sol·licituds rebudes. En total, es van presentar a la convocatòria 226 ajuntaments i, d'aquests, 122 complien els requisits per a l'atorgament de la subvenció. D'aquesta manera, amb aquesta major dotació econòmica es podran executar projectes a un total de 91 municipis.