El sindicat Metges de Catalunya, majoritari entre el personal mèdic, va avançar a principis de setmana la convocatòria d'una vaga pel 25 i 26 de gener al sistema sanitari públic.
Aquest divendres, han anunciat que s'hi sumen les organitzacions de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, que representen tots els perfils sanitaris, com infermeres, auxiliars d'infermeria, zeladors o administratius.
Els sindicats que formen la mesa són CATAC-CTS-IAC; CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC; USOC, FAPIC, COS i Infermeres de Catalunya.
Aquests sindicats plantegen una vaga que comenci en l'hora d'inici del primer torn de treball del 25 de gener i que finalitzi quan acabi l'últim torn del 26. La convocatòria es dirigeix a tots els treballadors de la xarxa pública de salut (SISCAT) i també els de titularitat privada de Catalunya i afecta tots els àmbits assistencials, de l'atenció primària a l'hospitalària, passant per la sociosanitària, la residencial, la domiciliària o les emergències.
Metges de Catalunya va advertir que el sistema es troba en una situació "insostenible" per la "sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals", mentre que aquests sindicats coincideixen en la diagnosi però criden a la vaga tots els treballadors sanitaris.
Christian Munné, membre de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya i infermer de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, ha explicat que no volen "desaprofitar" l'acció promoguda per Metges de Catalunya perquè el malestar a la sanitat és "profund" i ha demanat "unir esforços perquè allò que s'arregli s'arregli per a tothom".
"Això no va de metges, ni d'infermeres, ni d'auxiliars d'infermeria, sinó que afecta tot el personal i els usuaris", ha afirmat Xavier Tarragó, membre de la mesa i auxiliar d'infermeria de l'Hospital del Mar de Barcelona. Tarragó ha indicat que les reivindicacions que presenten des de la mesa són "més transversals" i recullen "les sensibilitats de tots els sectors".
Entre les demandes de la mesa, que s'ha encarregat de llegir Xus Merino, infermera del Parc Taulí de Sabadell, hi ha equiparar les condicions laborals i salarials del sistema públic de salut independentment de qui presti el servei, ja sigui l'Institut Català de la Salut, públic, o empreses concertades. També demanen equiparar les condicions a les dels països de l'entorn.
A més, exigeixen establir unes ràtios de professionals i usuaris d'acord amb les realitats econòmiques i socials de cada territori per garantir una correcta assistència i reduir la càrrega laboral actual; planificar les necessitats professionals tenint en compte les necessitats de la població i l'elevat nombre de jubilacions dels propers anys; ampliar les places de formació especialitzada de Medicina i Infermeria i reconèixer econòmicament i professional les especialitats infermeres.
Els sindicats de la mesa reclamen estabilitat per als treballadors sanitaris amb un increment de l'oferta pública de places; instaurar la jornada de 35 hores per al torn diürn i reduir la del nocturn; l'exempció voluntària de treballar els caps de setmana i les guàrdies per als majors de 50 anys i la jubilació anticipada no més tard dels 60 anys, entre altres reivindicacions.
La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya va constituir-se fa uns dos anys, amb la pandèmia de la covid-19, per "unificar" esforços, ja que les organitzacions que en formen part consideraven que l'acció dels sindicats estava "molt disgregada".
Els representants de la mesa consideren que ara és el moment de "fer pressió" per aconseguir aquestes reivindicacions i demanen als sindicats que estan negociant els convenis de l'ICS i el SISCAT que, si no assoleixen acords, se sumin a les mobilitzacions. També esperen poder reunir-se amb el conseller de Salut, Manel Balcells.