L'informe, que ha fet el Grup Operatiu de Prevenció contra la Pesta Porcina Africana (GO PREVPA), analitza l'evolució dels senglars arreu de l'Estat.
El GO PREVPA és un projecte que rep finançament tant del Ministeri d'Agricultura com de fons europeus. L'objectiu de l'informe que ara s'ha fet públic era veure quina evolució havia tingut el porc senglar arreu de l'Estat. Per avaluar com s'ha estès l'espècie, i la situació en què es troba, s'han pres com a referència les dades de cacera per províncies.
A diferència d'altres estudis, doncs, el Grup Operatiu no s'ha basat en estimacions absolutes de densitat de senglars, sinó "en un índex d'abundància relativa, que recull el número d'animals abatuts per superfície". A partir d'aquí, i recollint les dades d'aquests sis anys, s'ha calculat de quina manera ha augmentat la població d'aquests ungulats (sobretot, en zones forestals).
"Els resultats mostren com el creixement de les bosses de cacera augmenta a mesura que també ho fa l'abundància de senglars, fins que s'arriba a un punt d'inflexió", recull el Grup Operatiu. Això es dona, aproximadament, quan hi ha 1,5 senglars per quilòmetre quadrat de superfície en aquell hàbitat que es considera adequat per a l'espècie (els boscos).
A partir d'aquí, l'estudi concreta que hi ha "una reducció gradual de les taxes de creixement" de la població de senglars. I per diferenciar en quin punt es troba cadascun dels territoris de l'estat espanyol, l'informe ho fa a partir de tres categories: aquells llocs on la població de senglar sembla que es comenci a estancar, aquells altres on encara està creixent de manera accelerada, i aquells on l'abundància de l'espècie és "relativament baixa".
L'estudi del GO PREVPA conclou que, dins el primer grup, de tots els territoris estatals, tan sols s'hi troben les comarques gironines i Osca. "Correspon als llocs on hi ha una densitat alta de senglar, però que mostra una taxa de creixement reduïda", expliquen els autors de l'informe. "Això vol dir que als dos territoris, entre els quals el Prepirineu en seria la zona més favorable, s'hauria assolit el nivell màxim de poblacions de porc senglar", afegeixen.
Dins la segona categoria, és a dir aquells llocs on l'espècie té "taxes de creixement elevades" i els senglars encara estan "en expansió", s'hi troben Barcelona, València i Alacant. La resta de les províncies espanyoles s'inclouen dins la tercera categoria, "que representa aquells territoris amb baixa abundància relativa i una taxa anual escassa de creixement de les poblacions de senglar", però també allà on l'espècie té "potencial per augmentar" en un futur.
El Grup Operatiu subratlla que aquestes dades suposen "una amenaça per al futur més immediat", perquè el porc senglar encara té capacitat per anar-se estenent arreu del territori estatal. "La sobreabundància d'aquesta espècie comporta problemes associats, entre els quals hi ha que és transmissora de malalties com la pesta porcina africana", recull el GO PREVPA.
Tot i que a les comarques gironines, segons recull l'estudi, la població de senglars s'acostaria al pic màxim, l'abundància de l'espècie ha provocat nombrosos problemes durant els darrers anys. En aquesta última dècada, de fet, a tota Catalunya, segons càlculs de la Generalitat, s'ha passat dels 100.000 exemplars fins als 200.000 o 230.000.
Per fer-hi front, la Generalitat va presentar un pla de xoc per controlar les poblacions de senglar i reduir els danys que provoquen. Està dotat amb 11 milions d'euros i té un horitzó de 3 anys.
A més, per lluitar contra la superpoblació de l'espècia, la Generalitat preveu declarar l'emergència cinegètica al nord de les comarques gironines i de Barcelona a principis de l'any que ve.