En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior i Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos, en la roda de premsa de presentació del dispositiu Grèvol. / Foto: Norma Vidal (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Coincidint amb la celebració del primer Nadal sense restriccions després de dos anys, els Mossos d'Esquadra han decidit recuperar el programa operatiu estacional Grèvol.

Ha de garantir la seguretat durant les festes i donar un servei de proximitat que fa més visible la presència policial al carrer.

Segons ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant l’època nadalenca “hi un canvi d’hàbits vinculat al fet que hi ha més mobilitat, més activitat d’oci i també en els principals eixos comercials”. Així, ha apuntat que el cos s’adapta a les necessitats que sorgeixen per preservar els drets i les llibertats de tots els ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit, ha detallat que la policia catalana fa setmanes que ha intensificat la feina en aquesta direcció. Entre el 15 de novembre i el 18 de desembre, els Mossos han dedicat 21.709 hores de patrullatge específic en l’àmbit del comerç i l’empresa, un 77% més si es compara amb les 12.238 hores que es van fer l’any 2019 durant el mateix període. Així mateix, s’han fet 3.300 identificacions, el doble de les que es van registrar en la mateixa franja de 2019.

La portaveu del cos de Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, ha atribuit aquests increments al fet que “s’han donat directrius molt clares de què s’ha de fer i com s’ha de fer per prevenir les situacions delinqüencials més habituals en aquests períodes".

Pel que fa a les identificacions, ha assegurat que formen part de l’estratègia del cos per a combatre “la tinença i l’ús d’armes” i evitar així baralles en entorns d’oci o a l’espai públic.

En aquesta mateixa línia, tant Escudé com Elena, han advertit que en durant el Nadal el nivell d’alerta terrorista actual, de quatre sobre cinc “es manté en tota la seva expressió” i “és veurà reforçat” en resposta a l’increment de les activitats que comporten grans concentracions de gent, fins i tot, de caràcter religiós.

El conseller ha detallat que hi haurà més presència policial en zones com fires, mercats de Nadal o festes de Cap d’Any però ha assegurat que no existeix cap indici que faci pensar que Catalunya es troba davant un augment de l’amenaça terrorista.

Pel que fa al propi dispositiu Grèvol, la portaveu del cos ha explicat que inclou tasques de prevenció i tasques d'informació. Ha destacat la campanya adreçada als comerciants i la ciutadania per divulgar consells de seguretat per prevenir els robatoris i furts i ha dit que ja s’estan facilitant recomanacions perquè es pugui gaudir d’unes compres segures.

Escudé ha explicat que entre d’altres consells, s’ha demanat als botiguers que evitin acumular grans quantitats de diners en efectiu o mercaderies o que estiguin atents a canvis de proveïdors sobtats. “A banda de la prevenció cal estar molt atents i actuar de forma corresponsable”, ha indicat.

La portaveu dels Mossos també ha apuntat que aquests consells poden traslladar-se als ciutadans: “Per exemple, no s’haurien d’acumular els regals als trasters”, ha comentat la portaveu que també ha demanat que s’utilitzin plataformes segures per fer les compres per internet.

Precisament, ha destacat la importància de reforçar també les accions informatives per reduir els riscos en les compres en línia. “Tenim un escenari que pot ser més procliu a què es donin certes conductes delictives i també actes relacionats amb la ciber delinqüència i la ciber estafa”, ha comentat la portaveu que ha recordat que amb la pandèmia aquesta mena de delictes han agafat pes.

A banda, el dispositiu inclourà mesures per a prevenir les violències sexuals, especialment en entorns d'oci. Escudé ha recordat que el passat mes de juny es va presentar un pla operatiu en aquest àmbit i ha dit que es treballarà per garantir camins segurs en coordinació amb els locals d'oci i els punts liles.

Per últim, el dispositiu incorporarà mecanismes per a garantir la mobilitat segura amb especial atenció a la xarxa viària, el transport públic i els grans eixos de connexió.