Una vintena de famílies del barri de Santa Eugènia de Girona han demanat aquest dijous al migdia mantenir el seu habitatge després que els hagin comunicat que la major part del bloc hagi anat a parar a mans de la Sareb.
Els veïns estaven pagant el lloguer a una gestora des de fa anys, tot i que aquesta empresa s'havia donat de baixa el 2019 i el setembre van rebre la notificació de l'embargament de la propietat després de mesos d'impagament.
Ara, els inquilins no saben què passarà amb els pisos i demanen a la Sareb que mantingui els lloguers actuals.
Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) demanen a l'Ajuntament de Girona i la Generalitat que s'involucrin més activament per defensar el dret a l'habitatge.
Totes les famílies van rebre una notificació judicial a finals de setembre avisant-los que l'immoble canviava de propietat per impagament. Des d'aquest moment, no saben quin futur els espera i si podran mantenir el contracte que tenien fins ara.
Per això des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han reclamat a l'Ajuntament de Girona que s'impliqui en el cas per mediar amb la Sareb i defensar el dret a l'habitatge. La regidora d'Habitatge, Annabel Moya, ha assegurat que fa unes setmanes van rebre un inquilí d'aquest bloc que els va demanar assessorament en el cas. El consistori va fer les gestions pertinents amb aquest cas i van assegurar a la família que si calia intercedir-hi, tornessin a l'oficina municipal.
Més enllà d'aquest cas, el consistori no té constància de cap altre família que visqui en aquest bloc en risc de perdre l'habitatge. Per això Moya ha animat a totes les persones afectades que es dirigeixin a l'Oficina d'Habitatge per tal d'activar els protocols pertinents i defensar el lloguer social en casos de vulnerabilitat i buscar una solució a la resta de famílies. El que sí que té clar és que a dia d'avui no els han comunicat cap comunicació de desnonament per aquest cas.
En paral·lel, les famílies ja estan estudiant presentar una denúncia col·lectiva contra l'empresa gestora de l'habitatge per un delicte d'estafa. Chico ha explicat que després de demanar un advocat d'ofici, van descobrir que es tractaria d'una "empresa fantasma" perquè va parar l'activitat el 2019. Malgrat tot, des del 2019 fins al setembre, les famílies han seguit pagant igualment les seves mensualitats.
Les vint famílies afectades pel canvi de propietat del bloc de pisos de Santa Eugènia han demanat a la Delegació del Govern a Girona que intervingui en el cas. En una concentració convocada per la PAH Girona – Salt, han demanat que la Generalitat faci de mediadora amb la Sareb per tal de poder mantenir el lloguer amb les famílies que hi viuen. En aquesta concentració també hi han participat alguns dels veïns del bloc de Sant Narcís que estan pendents del desnonament.
A finals de gener preveuen reunir-se amb la Sareb per donar-los tota la informació de en quins casos s'ha de garantir un lloguer social per llei i intentar negociar un contracte de lloguer amb els altres casos.