En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'obús al fons del mar a les Illes Formigues. / Foto: Ramon Casabayó

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Guàrdia Civil confirma que l'objecte localitzat pel grup de submarinistes de Palamós dissabte passat és un projectil tal com se sospitava.

A simple vista, però, es podria confondre amb una pedra, depenent del costat per on es miri, segons admetia el mateix cap dels GEAS a Girona, Fernando Aguirre, que aquest dimarts s'han submergit a la zona per inspeccionar-lo. Això explicaria com ha passat desapercebut durant tot aquest temps. "Té tanta colonització de flora que és molt complicat de determinar-ho i de fet ha calgut confirmar-ho amb un detector de metalls", ha afirmat.

El que sí que s'ha constatat és que està a vuit metres de profunditat, que una tercera part està enterrat i que fa uns 80 centímetres de llarg i uns 25 de diàmetre. Donat que no hi havia garanties de seguretat, els submarinistes d'aquesta unitat especial subaquàtica han procedit a posar balises per indicar la prohibició de l'accés a la zona.

Tampoc s'ha pogut determinar si el projectil està disparat o no. Segons Aguirre, el protocol estableix que cal treballar com si estigués carregat i "extremar al màxim" les precaucions.

Aquest mateix migdia s'ha activat l'Armada per requerir els treballs dels experts en desactivar explosius procedents de la base de Cartagena. Un cop aquí, els dos cossos treballaran en l'operatiu i es decidirà què fer. En funció de l'estat de conservació del projectil es pot optar per traslladar-lo (només en cas que no hi hagi riscos de moure'l) o s'acaba "neutralitzant" al mateix indret on s'ha localitzat.

Preguntat pel fet que la zona de les Illes Formigues és una zona d'interès natural, Aguirre ha respost que es treballarà per causar el "mínim impacte al medi" i al mateix temps garantir la seguretat de l'operació.

Fa tres mesos, uns operaris van descobrir un artefacte similar mentre treballaven en unes obres del passeig Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols . En aquella ocasió, es tractava d'un explosiu de la Guerra Civil, que va obligar a tallar els accessos a la zona i es va desallotjar per precaució alguns veïns, fins que l'equip dels TEDAX-NRBQ dels Mossos d'Esquadra se'l van poder emportar en una zona segura per desactivar-lo.

En el cas de Palamós, l'any 2011 un pescador que feinejava va descobrir un projectil que havia quedat enganxat a les xarxes. I el 2008, se'n va localitzar un altre a uns 50 metres de la platja gran que pesava uns 95 quilos. En aquell cas, es va optar per traslladar-lo fins a Barcelona amb un vehicle especial per després desmantellar-lo.