En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les bessones Lola i Amaia de Llagostera, que han seguit el programa d'hospitalització domiciliària. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el que portem d'any, ja hi ha catorze nadons que s'han inclòs dins aquest programa de l'hospital Josep Trueta de Girona.

"Està pensat per a aquells nounats prematurs que han nascut abans de les 32 setmanes de gestació o amb un pes inferior a un quilo i mig", concreta la infermera del Trueta Montse Reixach.

L'Amaia i la Lola van néixer fa 69 dies i avui han rebut l'alta des de casa seva. Aquestes dues bessones de Llagostera han format part del programa d'hospitalització domiciliària per a nadons prematurs que l'hospital Josep Trueta va començar a implantar a finals del 2016. D'ençà que van sortir de l'hospital, un infermera i una pediatra de la Unitat de Neonatologia les ha visitades periòdicament per anar-los fent el seguiment.

Les dues bessones de Llagostera van néixer a les 28 setmanes i quatre dies de gestació. L'una pesava 1,2 quilos i l'altra, 1,3. La seva mare, la Paz López, explica que els primers dies, quan estaven ingressades al Trueta, se li van fer "molt durs", perquè es passava moltes hores a l'hospital.

Després que els metges li expliquessin la possibilitat de seguir el programa, ella i el seu home van decidir acollir-s'hi. La Paz explica que el recomana "al 100%", perquè gràcies a les indicacions mèdiques, ella ja ha agafat "el costum" de prendre la temperatura i donar vitamines a les nenes cada dia, i que se sent "molt més segura".

De fet, com concreta Montse Reixach, l'hospitalització domiciliària dels nadons prematurs permet "normalitzar la situació familiar" i reduir l'estrès emocional. "Permet que els nens estiguin molt més tranquils i tinguin sempre la mare al seu costat; a més, la corba de creixement és millor", explica la infermera del Trueta.

Ara, després de l'èxit de les primeres proves, el Josep Trueta ha començat a estendre el programa arreu del territori. Això sí, com a màxim, les famílies que s'hi acullin han de viure a un radi de 45 quilòmetres de l'hospital.

A més, a diferència d'altres hospitals de Catalunya que ja fan aquesta hospitalització domiciliària, el Trueta hi ha introduït una novetat: la coordinació amb els equips de pediatria de primària. És a dir, els metges i infermeres dels CAP que seran els qui faran el seguiment dels nadons un cop rebin l'alta hospitalària.

Allò que es fa és dur a terme una visita conjunta al domicili on els professionals del Trueta i els de l'atenció primària es traspassen la informació sobre el nounat. "És important fer aquesta visita d'enllaç conjuntament entre els metges i infermeres de l'hospital i els del CAP", concreta la pediatra del Trueta Núria Espuña.

Quan els nadons estan ben adaptats, han guanyat prou pes i les famílies se senten segures, se'ls dona d'alta del programa al mateix domicili. I aquí, precisament, hi ha una altra particularitat del model que ha implantat el Trueta (perquè en altres territoris cal desplaçar-se fins a l'hospital per tramitar-la).

La implantació de l'hospitalització domiciliària al Trueta s'ha planificat en tres fases. La primera, que va començar a l'octubre de 2016, va consistir en la definició dels criteris que havien de complir els nadons per poder-los incloure al programa. Entre aquests, haver nascut abans de les 32 setmanes, amb un pes inferior als 1.500 grams o que no facin apnees la setmana abans de traslladar-los al domicili.

En aquesta primera fase també es va tenir en compte que el domicili estigués a un màxim de 30 quilòmetres de distància del Trueta. Un any més tard, dins la fase 2, es va augmentar el radi d'inclusió al programa a 45 quilòmetres de l'hospital.

En aquest moment s'està treballant per posar en marxa la fase 3, que es podria engegar l'últim trimestre de 2018. Aquesta fase vol incloure dins el programa nounats prematurs amb dependència d'aparells (respiradors, saturadors, bombes d'alimentació...) o amb necessitat d'aplicació de tècniques especials al seu domicili (traqueotomies, sondes gàstriques, monitors d'apnees, colostomies, oxigeno teràpia, ventilació no invasiva, etc...).

També s'han inclòs al programa les famílies amb necessitat d'un seguiment i suport més estret per la presència de factors econòmics, culturals, idiomàtics... que puguin tenir repercussió en la cura dels fills. En aquests casos també hi ha un seguiment per part dels treballadors socials sanitaris.

Els responsables del programa també estan treballant per millorar-lo a nivell tecnològic, fet que facilitaria la tasca de cuidadors dels pares i ampliaria el ventall de nadons candidats a adherir-s'hi. Així, s'està treballant en el desenvolupament d'una app que facilitaria la recollida de dades clíniques i el seu seguiment per part dels professionals de la salut. Aquesta millora podria ser una realitat en el primer semestre de 2019.

S'estima que quan estigui del tot implantat, se'n podran beneficiar entre 40 i 50 cada any.

Aproximadament el 17% dels naixements a l'Hospital Trueta són de nadons prematurs (és a dir, nascuts abans de les 37 setmanes). D'aquests nounats, uns 220 pesen menys 2.500 grams en néixer, fet pel qual han d'estar-se a la Unitat de Neonatologia (on també ingressen cada any una setantena de nadons amb baix pes nascuts en altres centres sanitaris de la Regió Sanitària de Girona). Al Trueta avui en dia, el 87% dels nadons nascuts amb menys de 1.500 grams sobreviuen.