L'alcaldessa de Girona explica que l'any passat, "per primera vegada", s'han trobat amb restaurants de la ciutat que ho tenien "tot a punt" per obrir, però que han trigat setmanes a fer-ho perquè no trobaven personal.
L'alcaldessa, Marta Madrenas, admet que la millora de les condicions laborals a l'hostaleria és "un repte" que cal afrontar, i per això l'Ajuntament ja ha començat a "fixar línies" de treball amb el sector.
Segons explica Madrenas, sobretot, allò que cal és fer pedagogia perquè bars i restaurants entenguin que, si volen "treballadors qualificats", allò que cal és oferir-los millors condicions. No tan sols econòmiques –"que també", precisa l'alcaldessa- sinó d'horaris, vacances i dies de descans.
Entre d'altres, concreta Madrenas, "que no hagin de plegar a la una de la nit" o que els treballadors "puguin tenir dos dies de festa seguits a la setmana, i si pot ser que un caigui en dissabte o diumenge".
Per això, l'alcaldessa explica que el consistori ja ha començat a treballar amb un protocol. Es parlarà amb el sector, i també se li oferiran recursos -com ara formacions- perquè, "sobretot, allò que cal és que els empresaris siguin conscients que, si volen tenir bons professionals, han de millorar les condicions dels seus treballadors".
Marta Madrenas explica que, en paral·lel, a l'hora d'impulsar l'ocupació a la ciutat, una altra línia d'actuació passa per impulsar més cursos ocupacionals. L'any passat, per exemple, l'oferta d'aquells que es dirigien a joves d'entre 16 i 21 anys que no tenen l'ESO ja es va ampliar amb tres noves especialitats (les d'auxiliar de construcció, d'instal·lacions electrotècniques i de muntatges d'electricitat, aigua i gas). I per al 2024, s'ha previst fer-ne un de nou d'auxiliars de centres sanitaris.
L'alcaldessa subratlla que és "imprescindible" fer formacions ocupacionals. Però també admet que les instal·lacions de què disposa el Servei Municipal d'Ocupació (SMO) s'han quedat petites. Per això, ja ha avançat que l'Ajuntament vol que la Generalitat li cedeixi l'edifici "que fa anys que està abandonat" al barri de Palau-sacosta per poder-hi ubicar noves aules.
Aquest immoble, propietat del Departament d'Empresa, està situat al carrer Església de Sant Miquel. Fa temps, havia acollit els serveis de l'àrea de Seguretat i Higiene de la Generalitat. Però ara porta anys tapiat i abandonat, ple de bardisses i males herbes. El 2018 va plantejar-se que acollís una residència d'estudiants, però el projecte no va prosperar.
Segons ha explicat l'alcaldessa, des de JxCat es presentarà una esmena als pressupostos de la Generalitat demanant al Govern que el cedeixi, i que els comptes d'aquest 2023 ja consignin els diners per redactar-ne el projecte de rehabilitació. Unes obres que, diu Madrenas, ha d'assumir la Generalitat. "Ara l'edifici es troba en molt mal estat", ha admès l'alcaldessa, que també creu que el Govern "hauria d'estar d'acord" amb la proposta.
Durant el balanç de la feina feta des de l'SMO, la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha posat en relleu que l'any passat l'atur a la ciutat ja va situar-se per sota xifres prepandèmia. En concret, el 2022 es va tancar amb 4.753 gironins que buscaven feina. Són 129 desocupats menys que a finals del 2019, l'últim any precovid.
En paral·lel, la creació de llocs de treball també va anar a l'alça. Perquè durant el quart trimestre de l'any passat, a Girona la mitjana d'afiliats a la Seguretat Social va ser de 81.145 persones (un 1,82% més en comparació amb el mateix període del 2021).