Les persones amb sordesa han demanat al Departament de Salut que apliqui mesures d’accessibilitat al sistema sanitari.
Ho demanen per compensar la “gran barrera comunicativa” que suposa per a ells el manteniment de l’ús obligatori de la mascareta als centres, que impedeix al col·lectiu llegir els llavis del personal.
Associacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa (ACAPPS) ha traslladat al departament el seu informe del 2022, tot recordant que a Catalunya viuen prop de 180.000 persones amb problemes d’audició. El 98% del col·lectiu es comunica parlant en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se.
Entre les mesures que proposen hi ha la inclusió de forma efectiva i generalitzada de mesures com el bucle magnètic o les emissores FM, que fan que el so arribi directament a l’audiòfon o implant.
També es valoren com a bones mesures com les pantalles per avisar del torn de les visites, que ja han aplicat centres com l’Hospital de Sant Pau.
Des d’ACAPPS també s’ha insistit a Salut en la necessitat d’un disseny integral en el pla d’accessibilitat comunicativa a les persones amb sordesa perquè tingui sentit. Per exemple, que l’atenció sigui accessible en totes les formes de contacte i s’expliciti en la fitxa del pacient amb sordesa la seva modalitat comunicativa.
D’aquesta forma, per exemple, es poden evitar trucades que el pacient no pot sentir i optar per missatges escrits. Una altra situació denunciada és la d'una dona que va haver d’abandonar les classes de prepart per no poder entendre què s’estava dient.
Des de la federació ACAPPS es valora la predisposició del Departament de Salut en aquest sentit.