Els casals cívics i comunitaris d'arreu de Catalunya disposaran d'una eina pedagògica per a poder sensibilitzar i identificar les violències masclistes.
Es tracta d'un projecte impulsat pel departament de Drets Socials que s'anomena 'La maleta lila' i que, a través d'una bossa d'equipatge itinerant, oferirà a diferents equipaments de tot Catalunya materials per reflexionar sobre aquesta problemàtica i els rols de gènere.
El recurs també incorporarà material de sensibilització en l'àmbit LGBTI i les diversitats sexuals i una guia didàctica per als professionals d’aquests centres. Els espais on es desenvolupi l'activitat podran organitzar tallers per treballar els continguts i dinamitzar la seva lectura.
La maleta disposa d’un ampli ventall de material que estarà en evolució constant i que també incorpora un apartat anomenat que té per objectiu visibilitzar referents femenins a l’àmbit públic.
A banda, també inclou contes amb perspectiva de gènere i coeducatius, que es contraposen a contes infantils tradicionals, així com un joc sobre el sexisme a través de targetes on apareixen titulars, anuncis i campanyes de publicitat i comunicació dels últims anys. En algunes s’hi poden detectar tot un seguit de sexismes i estereotips, mentre que d’altres conviden a reflexionar sobre aspectes vinculats a les violències masclistes i els estereotips de gènere.
Per altra banda, disposa d'una carpeta de recursos LGBTI+ amb guies sobre els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia la bifòbia i la transfòbia, així com textos normatius per a la seva divulgació.
Finalment, disposa d'un diari de visites per convidar les persones usuàries i professionals a compartir-hi la seva experiència i aportar estratègies que creguin que poden ser d’utilitat per continuar lluitant per l'eradicació de les violències masclistes.
Poden sol·licitar comptar amb la maleta els 45 casals que formen part del segell ‘Aquí no hi caben les violències masclistes’, que està impulsat per l'equip de sensibilització i prevenció de les violències masclistes de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària.
El segell identifica aquests equipaments com a espais segurs on les violències masclistes no es permeten, i amplia també el suport a les dones o persones que pateixen violències masclistes per la seva orientació o identitat de gènere. També es pretén oferir un acompanyament continuat als i les professionals de l’equipament en la construcció d’espais lliures de violències masclistes.