'Es prohibeix l'accés de gossos en aquest espai'. És el que posen els cartells que l'Ajuntament de Girona ha penjat als dos espais de Sant Narcís i a la plaça del barri de la Devesa.
El consistori prohibeix explícitament que els animals hi passegin. Fins i tot, encara que els seus amos els portin lligats amb corretja.
El vicealcalde explica que la mesura s'ha pres després de parlar amb els veïns i veure que molts es queixaven de l'incivisme d'alguns propietaris. O bé deixaven que els gossos correguessin solts o bé no en recollien els excrements. A més, Eduard Berloso explica que tant a la plaça Miquel de Palol com a la de l'Assumpció hi ha una zona de jocs infantils, i que alguns animals molestaven els infants o bé "es posaven entre les cames" d'aquells qui descansaven als bancs.
Per això, l'Ajuntament ha decidit crear espais públics lliures de gossos. "Crec que les persones que no són amants de les mascotes tenen tot el dret a tenir un espai on poder estar tranquils", diu el vicealcalde i regidor de Medi Ambient. A més, Berloso també explica que s'han trobat casos de propietaris de gossos perillosos que els han deixat anar. "Hem tingut algun incident per culpa d'aquests irresponsables", precisa.
El vicealcalde explica que, arran de les queixes, "queda més que justificat" vetar l'entrada de gossos en algunes places i espais públics. De moment, s'ha començat per aquestes tres: la Miquel de Palol, la de l'Assumpció i el Camp del Bèlit. Es tracta d'una prova pilot, que durarà fins al setembre. Però Berloso ja avança que, si funciona, la intenció és que a cada barri de la ciutat hi hagi, com a mínim, una plaça on es veti l'entrada als gossos.
Durant l'estiu, els agents ambientals aniran alertant aquells propietaris de gossos que se saltin la prohibició. De moment, tot es quedarà en un avís. Però quan l'Ajuntament aprovi la nova ordenança de tinença d'animals –que es vol portar al ple de setembre- aquesta alerta ja es convertirà en una multa.
Segons informen els mateixos cartells, en aquests casos la sanció serà de fins a 300 euros. "Ara s'està fent una campanya informativa; però quan l'ordenança entri en vigor, els agents denunciaran tots aquells reincidents que no hagin canviat els hàbits", concreta Eduard Berloso.
La nova ordenança, a més, introduirà altres novetats. Permetrà que tant la Policia Municipal com els agents ambientals puguin aturar els amos dels gossos i comprovar si l'animal porta xip, està censat i té assegurança. A més, els agents també revisaran que els propietaris portin una bossa per recollir els excrements i una ampolla d'aigua (que hauran d'abocar damunt dels pipís).
Berloso explica que és lògic que hi hagi espais públics "exclusius per a persones" quan, precisament, la ciutat ja en té d'altres destinats només als gossos. Aquest és el cas dels tancats que hi ha a diferents parcs, on els animals poden jugar deslligats. Això sí, sempre sota control dels propietaris. Aquestes àrees es troben al parc del Migdia, a la Devesa, al Mas Masó-Can Gibert i al Mas Ramada-Vila Roja.
En paral·lel, a l'estiu de l'any passat, l'Ajuntament va crear cinc itineraris canins (compartits amb els vianants) on els amos de gossos els poden dur deslligats. Són recorreguts que, a peu, es triga entre deu minuts i mitja hora a fer-los. Es troben a les hortes de Santa Eugènia, a les ribes del Ter (aquí n'hi ha dos), a les ribes de l'Onyar i a la Font del Ferro.
Actualment, a Girona hi ha 3.057 gossos censats. Són un 12% més que ara fa mig any. Al desembre del 2017, hi havia 2.722 gossos inscrits al registre general d'animals de companyia de l'Ajuntament.
Creant espais exclusius per a persones, l'Ajuntament de Girona s'afegeix al seu veí de Salt. Aquí, el consistori va prohibir la presència de gossos a tretze espais públics municipals, amb l'objectiu de garantir-ne la salubritat i la higiene i protegir els infants.
Els amos de gossos que infringeixin la normativa, en aquest cas, s'enfronten a multes de 750 euros. L'Ajuntament de Salt va decidir implantar la prohibició després de fer nombroses campanyes per evitar la presència de caques de gos al carrer i davant la dificultat de sancionar aquells qui no recullen els excrements dels animals.