El Departament d’Educació ha presentat el pla ‘Activem-nos pel català’, que vol doblar, passant de poc més del 40% actual al 80%, l’ús del català a les escoles.
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray ha encapçalat aquesta la presentació del pla, un acte en què 800 centres educatius s’han compromès a engegar accions concretes per potenciar l’ús del català.
A partir d’aquí, cada any 700 centres se sumaran a aquesta estratègia d’acceleració de l’ús del català, 100 dels quals de forma intensiva en el programa ULAE (Usos Lingüístics a l’Entorn Escolar).
El conseller, que durant la seva intervenció ha estat escridassat per una desena d'assistents que li han reclamat més finançament, ha agraït als docents la seva implicació en la defensa del català a l’entorn escolar: “Els 1.300 assistents demostren el compromís dels nostres mestres amb el català”.
L’objectiu del Departament d’Educació és arribar al conjunt dels centres educatius de Catalunya el curs 2026-2027, tenint en compte que hi ha centres que ja han format part de programes lingüístics des del curs 2021-2022. Anualment els centres prioritzaran una de les 10 fites d’usos lingüístics que se’ls proposa, i hauran d’impulsar accions concretes que ajudin a donar resposta a la fita.
En l’acte anual, que reuneix els 800 centres, i també en actes que es faran territorialment, els centres podran aprendre d’altres escoles i instituts que ja estan impulsant accions concretes. Es transferiran 2 milions d’euros als centres del programa ‘Activem-nos pel català’ cada any perquè puguin invertir-los en activitats de potenciació del català.
El pla es desplegarà en dos ritmes diferents: un de més intensiu pels centres que en tinguin necessitat i un segon, adreçat a 600 centres. Els participants en aquesta xarxa faran una radiografia dels usos lingüístics del centre a partir d’una eina de diagnosi i seleccionaran tres fites d’impacte que es comprometran a assolir.
En base a l’anàlisi de més de 300 accions impulsades pels 200 primers centres educatius de l’ULAE, s’han concretat 10 fites d’impacte per al foment del català, com ara prioritzar els audiovisuals sobre continguts curriculars en català , activitats de dinamització del pati per fomentar el català com a llengua de comunicació o el manteniment del català en sortides escolars o activitats esportives.
Durant l'acte, els centres han pogut conèixer més de 30 experiències i exemples de bones pràctiques, tant en català com en aranès.