En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presentació dels actes per commemorar el 25è aniversari del Museu del Cinema. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Girona commemorarà el 25è aniversari del Museu del Cinema amb l'objectiu posar en valor la diversitat de l'acció cultural que ha desenvolupat i desenvolupa l'equipament.

La iniciativa inclou també la celebració del centenari de Tomàs Mallol i del centenari del naixement del cinema amateur.

El tret de sortida de les activitats commemoratives es farà el 8 d'abril, coincidint amb el dia exacte de la inauguració del museu, i serà a través d’una jornada de portes obertes a l’exposició permanent de l’equipament.

Dues de les propostes principals tindran a veure amb la Col·lecció Tomàs Mallol. D’una banda, durant el mes de maig es farà pública una gravació inèdita en què el cineasta explica amb detall, i algunes anècdotes, molts dels objectes que conformen la seva col·lecció. La peça es difondrà repartida en 25 clips audiovisuals, que corresponen a 25 objectes o aparells, i que es publicaran de manera periòdica al canal de YouTube del Museu del Cinema.

D'altra banda, el dia 14 de juny s'inaugurarà l'exposició temporal 'Centenaris: Tomàs Mallol i el cinema amateur (1923-2023)', comissariada per Albert Beorlegui, Jordi Pons i Montse Puigdevall, que es podrà veure fins l'1 d'abril de 2024.

Entre els mesos de juliol i novembre, el programa inclourà diverses activitats adreçades a la ciutadania. Els dies 13 i 27 de juliol s’oferirà una visita guiada extraordinària per conèixer l’equipament. Sota el títol 'Inèdits, rareses i curiositats: el Museu del Cinema com mai te l'han explicat', la visita anirà a càrrec del director del Museu, Jordi Pons, i de la conservadora del Museu Montse Puigdevall, i s'aturarà en aquells objectes inèdits i únics -o gairebé únics- al món.

Al setembre hi haurà una sessió especial del cicle 'Parlem de Cinema?' en homenatge a Tomàs Mallol, amb la projecció i debat al voltant de la pel·lícula Morte a Venezia, de Luchino Visconti.

Finalment, durant els mesos d’octubre i de novembre es farà una conferència sobre el cinema amateur, a càrrec de l’investigador Enrique Fibla Gutiérrez, i un espectacle de llanterna màgica, a càrrec de Sergi Buka, respectivament. Aquesta representació, que porta per títol El caçador d'imatges, tindrà lloc a La Mercè i s'inclourà dins la programació del Temporada Alta - Festival de Tardor de Catalunya.

Completaran la programació la incorporació del nou taller educatiu 'Time lapse (Filmació a intervals): diorames del passat' a l’oferta pedagògica del Museu, que permetrà als infants que hi participin prendre consciència del pas del temps a través de la seva representació en els primers espectacles audiovisuals i comparar-los amb els sistemes actuals; la restauració i instal·lació a l’exposició permanent del Museu del Cinema del cartell de la pel·lícula Mam'zelle Milliard (George Archainbaud, 1920), que s'instal·larà a l'exposició permanent a l'àmbit de 'Les eines del cinema'.

A partir del desembre, s'inauguraran diverses millores a l’exposició permanent del Museu. Concretament, s’actualitzarà i es farà un nou disseny de la gràfica de l’espai de la mostra, amb una tipografia més actualitzada i atenent a les directrius d’accessibilitat; s’incorporarà una pantalla tàctil interactiva per a la construcció i funcionament d’un projector de cinema, i es digitalitzaran en 3D un total de 50 objectes del Museu del Cinema per incloure al portal de patrimoni cultural de la Unió Europea.

Durant el mes de juny, es presentarà la nova Guia del Museu del Cinema. Seran 258 pàgines i més de 300 objectes i aparells explicats amb informacions precises de cada un, on es detallarà també la seva contextualització en la història de l’arqueologia dels mitjans audiovisuals i dels orígens del cinema. La presentació anirà a càrrec de l’exarxiver de l’Ajuntament de Girona i gerent de la Fundació del Museu del Cinema entre els anys 1998 i 2022, Joan Boadas.

També s'ha presentat el cartell del 25è aniversari del Museu del Cinema, dissenyat per les alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal de Girona Neret Cortés i Diana Gil. Es tracta de la primera actuació conjunta de les dues institucions. La segona tindrà lloc aquest mateix divendres, quan s'obrirà al públic, al vestíbul del Museu i fins al mes de maig, una exposició de fotografies fetes per l’alumnat de batxillerat artístic.

"La xifra d’un milió i mig de persones visitants acredita l'interès popular que genera aquest museu, tan important per la ciutat. Complir 25 anys no és una casualitat, és fruit de la feina ben feta i de l'esforç que s'ha fet des de l’equipament", ha dit l'alcaldessa, Marta Madrenas, durant la presentació.

Per la seva banda, el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, ha ressaltat "el treball que es fa des del Museu per connectar cultura i educació". El director del museu, Jordi Pons, ha dit que "l'aposta que l'Ajuntament de Girona va fer fa 25 anys per aquest equipament va ser valenta i visionària".

L'origen del Museu del Cinema es troba en l'adquisició, el 28 de gener de 1994, de la Col·lecció Tomàs Mallol d'objectes cinematogràfics i precinematogràfics per part de l'Ajuntament de Girona.

L’equipament cultural es va inaugurar al cap de quatre anys, el 8 d'abril de 1998, i va ser el primer de la seva especialitat a l'Estat espanyol, comparable pel que fa a la qualitat de la col·lecció i del projecte expositiu als principals museus de cinema d'Europa.