El 4 de novembre del 2021 una persona va denunciar a L'Agència Catalana de Protecció de Dades (APDCat) el sistema de reconeixement facial per als exàmens de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
El sistema, obligatori per poder fer els exàmens, requereix que l'estudiant capturi una imatge de la seva cara per tal que l'eina la pugui comparar amb la foto del seu DNI. La foto també servia per comparar-la amb les imatges que es capturen mentre l'estudiant està fent l'examen.
Posteriorment, i fins al maig del passat 2022, 4 persones més van interposar denúncies semblants.
Arran d'un requeriment de l'APDCat, la UOC va respondre que la comparació d'imatges es feia per prevenir i detectar el possible frau acadèmic i poder executar correctament el contracte entre la universitat i els estudiants. A més, recordava que quan els estudiants es matriculen a la UOC ja saben que l'examen serà virtual i que el sistema de verificació pot ser aquest.
La universitat també al·legava que la majoria d'assignatures s'aproven sense exàmens finals, sinó amb avaluació continuada i la presentació de treballs, que no requereix la identificació per reconeixement facial. El primer cop que es va fer servir aquest sistema va ser el 8 de gener del 2022 i dels 75.000 universitaris matriculats, menys de la meitat, 31.500 van fer els exàmens finals amb reconeixement facial.
La universitat també recordava que hi ha diverses excepcions per a persones que no puguin fer-se el reconeixement facial.
L'APDCat va iniciar un procediment sancionador el juny de l'any passat i la universitat va tornar a presentar al·legacions al juliol i a l'octubre. La instructora del procediment sancionador va proposar una multa de 20.000 euros, que la directora de l'APDCat va confirmar al desembre. Protecció de Dades ha publicat la sanció un cop s'ha resolt el recurs de reposició presentat per la universitat, que ara pot recórrer a la via judicial.
La discussió jurídica rau en el fet que la UOC al·lega que les dades biomètriques d'una fotografia no són considerades especials i, per tant, entren dins de les excepcions que la normativa preveu per poder tractar.
A més, la UOC diu que se sent indefensa davant de la diferència de criteris entre l'APDCat i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) i altres autoritats de control de la matèria. Però l'ADPCat diu que no està subordinada al criteri de l'AEPD i sosté que les dades biomètriques facials sí que són dades especialment protegides.
A més de la sanció, l'APDCat demana a la UOC que el sistema no sigui obligatori i que s'informi i s'ofereixi als estudiants una alternativa com per exemple l'avaluació presencial o 'l'avaluació oral síncrona'. Per als universitaris que acceptin el reconeixement facial, l'APDCat exigeix que se'ls faci signar un document de consentiment explícit.