La protesta ha engegat als mostradors de facturació de la companyia de baix cost i els treballadors han anat desfilant per tota la terminal gironina per demanar un contracte espanyol.
Una de les representants del Sindicat Independent de Tripulants de Cabina amb Passatgers de les Línies Aèries, Alexandra Saiz, ha afirmat malgrat que estiguin "vivint a Espanya" tenen un "contracte a Irlanda" i això comporta una sèrie de canvis en condicions laborals.
Un dels principals factors que han denunciat els treballadors és que no tenen una mútua d'accidents laborals i en molts casos, els treballadors han assegurat que no tenen una assistència mèdica com la resta de treballadors espanyols i que si mai han d'agafar la baixa laboral, no cobren mentre no puguin anar a treballar.
Alguns dels treballadors també han denunciat que l'empresa ofereix un tracte diferent a la tripulació, ja que alguns dels treballadors estan subcontractats per altres empreses, que segons els sindicats són de la mateixa propietat que Ryanair. Per això exigeixen que s'equiparin els sous i condicions laborals entre tots els membres de la tripulació de cabina.
Alexandra Saiz ha indicat que representa que són treballadors irlandesos ja que "la matrícula" dels avions de Ryanair "és d'Irlanda" i això significa que dins de l'avió estan en territori irlandès. Per aquest simple fet, ja es poden acollir al mercat laboral d'aquest país amb totes les diferències que comporta.
De fet, Saiz també ha alertat que mensualment els descompten entre 40 i 50 euros del sou. Aquesta quantitat serveix per pagar el rescat bancari a Irlanda, ja que la jurisdicció d'aquest país els obliga a contribuir amb aquesta despesa.
Més enllà de les diferències que puguin existir per tenir un contracte laboral a Irlanda en comptes de l'estat espanyol, els treballadors també han explicat que l'empresa els pressiona per tal que ofereixin molts productes als clients durant el vol i en cas que no sigui així, la direcció els obre un expedient.
Des dels sindicats també han reclamat a la companyia irlandesa que reconegui els delegats sindicals, ja que actualment els representants dels treballadors han d'utilitzar les seves hores lliures per poder dedicar-se a protegir els drets dels treballadors.
Els representants també han aprofitat la protesta per demanar a la companyia que compleixi amb la llei de cada país des d'on opera, d'aquesta manera s'igualarien les condicions amb la resta d'assalariats.
Pel que fa al segon dia de la vaga de tripulants de cabina de Ryanair no ha generat cap incidència destacable a l'aeroport Girona-Costa Brava. Durant el matí s'han produït les cues habituals al mostrador de facturació de la companyia irlandesa.
En total, Ryanair ha anul·lat 12 vols durant aquest dijous des de l'aeroport gironí. L'aerolínia de 'low cost' ja tenia previstes aquestes cancel·lacions i va avisar prèviament tots els passatgers afectats per oferir-los una alternativa.
Segons han assegurat alguns treballadors de l'aeroport, aquesta antelació ha facilitat que avui no hi hagués un excés de reclamacions de persones afectades, ja que tots ells estaven al corrent de la vaga de tripulació.