La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, i el director de l’ACA, Samuel Reyes, han assenyalat que les pluges que arribin al mes de maig seran determinants, després de deixar enrere un mes d’abril que ha ajudat més aviat “poc”.
Han detallat que ha estat una època més “seca del que tocaria per aquestes dates”.
Aquesta situació comportaria noves restriccions per a la ciutadania, que des del gener ja ha reduït per tercer mes consecutiu el seu consum en 5 litres, situant l'actual en 180 per persona i dia.
D’altra banda, han lamentat que no es preveu cap episodi important a “mitjà i llarg termini”, un fet que sumat als mesos d’estiu pot comportar que al setembre s’hagi de canviar de fase a causa de la sequera “si es manté el consum”.
Reyes ha afegit que els cabals de rius, com per exemple el Ter, es troben a “mínims històrics” i que encara queda per endavant una període estival de “calor i activitats” que poden portar a un major consum.
També ha dit que durant les pròximes setmanes es reuniran amb diferents sectors com el turístic, l’esportiu i l’industrial. Pel que fa a les prioritats, ha remarcat l’acceleració de les dessaladores, així com les contractacions d’emergència i les guies destinades al món local, el qual ha admès que s’ha posat les piles amb els plans d’emergència per sequera.
Sobre la cimera de l’aigua, ha apuntat que tot i no haver acabat en acord, l’únic punt discordant va ser el de les sancions. Un regim que, ha opinat, ha de tenir un efecte dissuasiu perquè “tothom faci els deures”.
Sobre possibles transvasaments, Reyes ha assenyalat que no es troben actualment sobre la taula perquè són actuacions “il·lògiques” i “costoses”. “S’han d’analitzar les conseqüències, així com els aspectes relacionats amb el canvi climàtic i la resiliènfcia”.
Preguntat per les piscines, el director de l’ACA ha admès que tenen un paper de “refugi” important i que actualment s’està modificant la tramitació del pla de sequera. Concretament, es treballa en un concepte “d’ús públic o comunitari, més enllà de si la titularitat és pública o privada”. Per això, ja remarcat que durant les pròximes setmanes s’adaptarà el document de la “millor manera possible”. Tot i això, també ha recordat que s’ha de tenir en compte la dotació per habitant i dia de cada ajuntament, així doncs, ha afegit que els volums són importants, i que “l’estalvi haurà de venir per una altra part”.
En el cas de les piscines dels hotels, Reyes ha dit que també tenen un “ús públic” ja que hi poden accedir diferents persones. També ha matisat que caldrà veure “en quin estat estan” i que “algunes piscines d’alguns hotels es podran omplir”, recordant que en la majoria de casos “ja estan plenes tot l’any” i només cal fer-ne un manteniment.
D'altra banda, L’ACA dona per finalitzat l’operatiu per a reduir la densitat de peixos al pantà de Sau, juntament amb la disminució del cabal d’aigua que s’està transferint cap a Susqueda, retirant avui les embarcacions de pesca. Es considera que amb els treballs que s’han dut a terme durant el darrer mes s’ha reduït la densitat de peixos a l’embassament i s’ha aconseguit preservar la qualitat de l’aigua.
En les darreres setmanes s’ha anat reduint, de manera progressiva, el cabal transferit passant d’1 hm3/dia a 0,2 hm3/dia.
A partir d’ara, se seguirà alliberant aigua de Sau cap a Susqueda però en unes quantitats menors (aproximadament es deixarà anar el mateix cabal que entra a l’embassament, o fins i tot menys) per tal d’evitar que es pugui deteriorar la qualitat de l’aigua.