L'augment de l'ús social del català és una "prioritat de país" segons subratlla la Delegació del Govern, i un dels 20 Objectius Generalitat Girona.
Aquest document recull els projectes més destacats per a la demarcació, que es treballen de manera transversal i que, amb la suma de tots aquells impulsats pels serveis territorials, fa que se'n multipliqui l'abast.
El Pla d'Impuls del Català a la Generalitat a Girona neix arran de la diagnosi que constata el retrocés de l'ús de la llengua. No tan sols a la societat en general, sinó també a l'administració. Per això, la Delegació ha engegat la iniciativa "com una actuació de contenció envers els indicadors negatius actuals".
A partir d'aquesta diagnosi s'ha constituït un grup motor, format per membres de la Gerència de Serveis Comuns, la responsable territorial de Política Lingüística i la delegada de l'Escola d'Administració Pública a Girona. Es compta també amb la col·laboració en el projecte de la directora del Centre de Normalització Lingüística a Girona (Consorci per a la Normalització Lingüística).
Aquest grup ha posat en ordre els recursos que té a disposició i destina a l'ús de la llengua i aprofitarà per donar-hi més impuls, creant noves línies d'actuació per l'any 2023. També fomentarà que aquests recursos siguin usats i participats per tothom evitant tota mena de discriminació, coordinarà les accions de foment de la llengua i en farà divulgació.
El pla per fomentar el català vol convertir en part activa tots els treballadors públics de la Generalitat a Girona com a receptors de les accions que es proposarà el grup motor, demanant-los una implicació personal i animant-los a fer aportacions de valor.
La delegada del Govern, Laia Cañigueral, destaca que el pla és "un projecte modest però ambiciós, que vol implicar activament els servidors públics perquè siguin agents sensibilitzadors, formadors i acompanyants que ajudin a avançar en l'ús social del català a la nostra administració".
S'afegeix a les iniciatives concretes que s'impulsen des de Girona per impulsar l'ús social del català. Entre aquestes, els tallers d'acollida lingüística i cultural, l'enquesta per conèixer els usos lingüístics en el sector de l'esport o la promoció de les parelles lingüístiques en l'àmbit de la salut.