En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El comissari i cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milan. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els robatoris a habitatges, les violències sexuals o les estafes han centrat part del discurs del comissari i cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milan, durant la celebració del Dia de les Esquadres.

Milan ha admès que el primer grup de delictes és "un dels que provoquen més inseguretat a la ciutadania". Precisament, perquè els lladres "envaeixen el seu espai més íntim".

Durant l'any passat, arreu de la demarcació, els robatoris en habitatge van créixer un 1,4%. Però a partir de la tardor, aquest percentatge ha anat a més. De fet, tan sols en els últims tres mesos s'han arribat a cometre 677 robatoris a interior de domicili a les comarques gironines. Són un 4% més en comparació amb el mateix període del 2022 i suposa que, de mitjana, cada dia els lladres entren a vuit pisos i cases.

"Veiem amb preocupació aquesta tendència a l'alça", ha afirmat Milan. Per això, els Mossos d'Esquadra han elevat un nivell el Pla Operatiu Específic centrat en combatre aquests tipus de delictes. A la pràctica, concreta el comissari, això suposa alertar les diferents patrulles perquè estiguin amatents (fins i tot, les de Trànsit), analitzar dia a dia quins robatoris es cometen i a on, i intensificar els controls a les carreteres. En aquest cas, també activant l'Àrea Regional de Recursos Operatius.

A més, Josep Milan també explica que la investigació se centra en veure quin modus operandi fan servir els lladres (per exemple, si escalen façanes, si forcen portes, si les obren amb el mètode de la radiografia...). "Tota aquesta informació es trasllada als qui fan els controls; perquè a vegades, tot i que quan registren un vehicle no hi troben el botí, sí que localitzen eines o bé claus falses que els lladres utilitzen", concreta el cap de la Regió Policial.

Al darrere d'aquests robatoris s'hi amaguen, sobretot, dos tipus de delinqüents. Per una banda els multireincidents, que com explica el comissari, "aprofiten el moment". Però per l'altra, també hi ha grups itinerants, que actuen de manera planificada, "i que en una sola nit, abans de desaparèixer, cometen diferents robatoris". Tenen una mobilitat elevada -fins i tot, venen de fora Catalunya- i, en paral·lel a entrar a cases, també n'hi ha que es dediquen a cultivar marihuana.

Josep Milan concreta que, sobretot, els esforços dels Mossos se centren en desarticular-los, perquè quan s'aconsegueix escapçar un d'aquests grups criminals, els robatoris es redueixen de manera substancial. "Sí que és cert que fins ara hem incrementat les detencions per aquests robatoris, però encara no n'hem pogut desarticular cap", explica el cap de la Regió Policial.

A part dels robatoris a domicilis, entre aquells delictes que preocupen, Milan també ha fer referència a les violències masclistes. "Desitjaria no haver-ne de parlar, perquè significaria que les hauríem erradicades; però malauradament, no és així", ha dit el comissari. Durant el 2022, arreu de la demarcació, les violències de gènere van créixer un 12%; les domèstiques, un 13%, i hi va haver tres feminicidis.

En paral·lel, les denúncies per agressions sexuals també van augmentar un 12%. "Ha aparegut un vocabulari de l'horror amb paraules com 'La Manada', la submissió química i les punxades a les dones en zones d'oci nocturn", ha lamentat Josep Milan, subratllant que els Mossos d'Esquadra estan fent "front comú" amb els empresaris de locals i discoteques per "prevenir i ajudar les víctimes que se sentin amenaçades i agredides".

Al llarg del seu discurs, el cap de la Regió Policial també ha donat dades d'altres tipologies delictives. Ha posat en relleu que les estafes s'han incrementat fins a un 27%, en una "tendència a l'alça" que es repeteix any rere any. Ara, de mitjana, se'n cometen 24 al dia arreu de les comarques gironines. "Són delictes difícils d'investigar, amb nivells de resolució i detenció reduïts; però farem els esforços necessaris per especialitzar-nos i dotar-nos d'eines per reduir aquesta tendència negativa i combatre els nous escenaris dels cibercrims", ha dit.

Josep Milan també ha fet incís en els esforços que està fent la policia amb el 'Pla Daga', centrat en prevenir i atacar els delictes que es cometen amb armes blanques. Durant l'any passat, arreu del territori, els Mossos d'Esquadra van comissar 600 ganivets i navalles. Són un 6% més en comparació amb el 2021 i, de mitjana, suposen dues intervencions cada dia.

Per últim, el cap de la Regió Policial ha dit que, encara que els delictes d'odi i discriminació s'hagin aconseguit reduir en un 17,5%, "aquells atacs que es denuncien més són els que es cometen contra el col·lectiu LGTBI". En concret, representen gairebé el 75% del total. "Són agressions gravíssimes d'intolerància i menyspreu", ha subratllat el comissari, precisant que durant l'any passat els mossos van aconseguir resoldre'n tres casos.