Aquest divendres eren molts els curiosos que es trobaven en alguns dels espais més emblemàtics de Girona.
El motiu era veure els últims retocs que els floristes, operaris i col·laboradors estan fent per tal de deixar-ho tot a punt perquè la ciutat llueixi a partir d'aquest dissabte 13 fins el diumenge 21 de maig en una nova edició de Temps de Flors.
Una edició marcada per la sequera que pateix Catalunya i que ha fet que el festival s'adaptés a aquest fet, per tal d'evitar el malbaratament d'aigua.
A més, molts dels muntatges porten aquest missatge d'estalvi d'aigua i de respecte al medi ambient. Un dels més destacats és el que hi ha al soterrani de la catedral de Girona. Es tracta d'una proposta que denuncia la quantitat de plàstics que hi ha al mar i vol generar consciència en aquest sentit.
La Natàlia és una de les responsables del muntatge. És arquitecta i està acabant un màster en disseny d'espais de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Mentre els col·laboradors acabaven de fer els últims retocs, ens explicava que volen que l'espai sigui una "experiència sensorial" que impacti en el visitant.
Un altre dels muntatges més visitats és el que hi ha a les escales de la catedral de Girona. Allà hi treballaven intensament la Mariona Coll i en Bernat Grau, dos dels quatre responsables. Reconeixen que estan nerviosos però "tranquils perquè la feina està gairebé enllestida". Saben que el seu és un dels llocs referents pels visitants i esperen que "agradi".
Qui també estava acabant els muntatges a darrera hora eren les escoles gironines que porten les seves propostes al carrer Nou de la ciutat. Membres dels diferents centres estaven acabant de posar a punt un dels carrers més simbòlics de la ciutat durant el Temps de Flors.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reivindicat la "mirada crítica" que porta Temps de Flors en relació a qüestions "tan sensibles" com el canvi climàtic. "Ens agrada poder enviar missatges per fer pensar i reflexionar i el de la contaminació i el canvi climàtic tots coincidirem en que és un dels més importants que tenim", ha assenyalat Madrenas, que afronta el darrer Temps de Flors com a alcaldessa.
Aquesta 68ena edició, a més, recupera alguns punts com ara patis tancats durant la pandèmia i que no es van obrir l'any passat. Com a novetat hi ha la incorporació de l'antic teatre i sala de ball Odeon i es podran tornar a visitar espais interiors com el Museu d'Història de Giorna, la Casa Lleó Avinay, l'església de sant Lluc, l'edifici Díaz Tarragó, la Casa Martínez Davalillos i el Museu d'Història dels Jueus.
Tot plegat fa preveure una gran quantitat de visitants a la ciutat, de fet, avui ja se'n veien molts fotografiant els espais. Per això, durant la mostra mantindran el dispositiu de circuit tancat al Barri Vell amb punts d'entrada i de sortida per garantir la fluïdesa i evitar aglomeracions.
El carrer de la Força serà de sentit únic i hi haurà cinc punts d'entrada (pujada de Sant Feliu, pujada del Rei Martí, plaça dels Jurats, carrer de Sant Cristòfor i plaça de Sant Domènec) i cinc de sortida (pujada de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça dels Jurats, plaça de Sant Domènec i carrer de Sant Cristòfor). Els horaris d'obertura dels espais seran de deu del matí a deu de la nit. Els dissabtes i el dimecres 17 de maig l'horari nocturn s'ampliarà fins a mitjanit.