La fiscalia de Medi Ambient ha denunciat la junta de govern local de Begur per indicis de delictes de prevaricació i contra l'ordenació del territori en la urbanització del Puig Montcal.
Les entitats ecologistes que van portar el cas a la fiscalia (SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció i Salvem la Costa de Begur) confien que la investigació posi punt final "a una etapa d'urbanització desaforada" al municipi.
El fiscal delegat de Medi Ambient de Girona, Enrique Barata, ha presentat la denúncia penal als Jutjats de la Bisbal d'Empordà sol·licitant que obri diligències i oficiï els Mossos d'Esquadra perquè investigui les presumptes irregularitats denunciades per les entitats ecologistes.
El fiscal argumenta que l'atestat té com a objectiu que la unitat especialitzada en delictes urbanístics faci inspeccions i reportatges fotogràfics de la zona, prengui declaració de perits, testimonis i possibles investigats i contrasti la tramitació que va fer l'ajuntament amb la normativa aplicable.
Les entitats ecologistes van denunciar a la fiscalia la junta de govern local de Begur per l'aprovació d'una modificació del planejament urbanístic que permetia l'edificació de nou parcel·les a un "espai natural amb valor ecològic protegit" com és el Puig Montcal, integrat a l'EIN Muntanyes de Begur i a la xara Natura 2000.
A més, tal com recull la denúncia de fiscalia, també argumentaven que l'acord del ple de Begur del 8 de novembre passat es va adoptar sense tenir en compte nou informes tècnics que advertien de la "irregularitat d'urbanitzar espais naturals protegits". En concret, serien quatre informes del Departament de Medi Ambient, un dictamen pericial emès pel Consell de Protecció de la Natura, dos informes dels serveis territorials d'Acció Climàtica i dos informes de la comissió territorial d'Urbanisme.
La fiscalia considera que hi ha indicis de delictes de prevaricació urbanística i contra l'ordenació del territori.
Les tres entitats ecologistes que van portar la urbanització del Puig Montcal a la fiscalia celebren "amb satisfacció" la decisió d'enviar el cas als jutjats. Asseguren que això "ve a confirmar possibles irregularitats", però al mateix temps també es mostren "prudents" en espera d'allò que determini la investigació especialitzada dels Mossos d'Esquadra.
Els ecologistes, però, sí que confien que la causa de Puig Montcal serveixi d'exemple i "comporti el final d'una etapa d'urbanització desaforada a Begur" que afecta "boscos i muntanyes" del municipi. I que es tradueixi en "un canvi de rumb" del consistori, perquè "l'actuació municipal sigui més respectuosa amb el patrimoni natural i paisatgístic".
Per últim, Ecologistes en Acció, SOS Costa Brava i Salvem Begur expliquen que, en paral·lel a posar el cas en coneixement de la fiscalia especialitzada, també han portat l'afer a d'altres instàncies. En concret, han portat l'aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla Parcial del Puig Montcal davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquí, han interposat un contenciós administratiu, que ja s'ha admès a tràmit per part de l'alt tribunal.
Les entitats recorden, a més, que van "formalitzar" tres cops la seva oposició "frontal" a l'aprovació del pla parcial i van presentar al·legacions però la junta de govern local ho va aprovar definitivament fent-ne cas omís.