El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha modificat els avisos per excés de temperatura, i ha creat un nou avís de risc per elevada temperatura nocturna.
D'aquesta manera simplificarà els avisos per altes temperatures i diferenciarà les màximes diürnes i nocturnes. Amb això es pretén ajudar a prevenir l'afectació que té l'elevada calor durant diversos dies o nits seguides, que perjudiquen especialment les persones grans amb patologies cròniques.
Com a prova pilot durant un any i a les comarques litorals i prelitorals, hi haurà dos nous avisos per calor nocturna intensa o molt intensa, amb tres graus de probabilitat cadascun.
L'avís farà que el Departament de Salut i Protecció Civil activin serveis preventius quan les temperatures superin el 98% de les màximes dels últims deu anys. En el cas de Barcelona, per exemple, el percentil 98 de la temperatura màxima d'estiu a Barcelona és de 33,7 graus. A Lleida és de 39,7, a Girona, 37,9, i a Tarragona, de 33,5.
En el cas de les temperatures nocturnes, el percentil 98 de les màximes són 25,5 graus a Barcelona, 23,8 a Tarragona i 20,2 a Girona.
Els actuals avisos per temperatura extrema i onada de calor es van crear arran d'un estudi del 2008 basat en dades de l'estiu del 2003, que va marcar rècords de temperatura i va provocar molts morts a tot Europa. Es va descobrir que la calor extrema i la calor intensa sostinguda augmentaven les morts sobretot en persones vulnerables com nadons, embarassades, gent gran o malalts crònics.
El punt d'inflexió d'excés de temperatura que marcava l'increment de mortalitat era el percentil 98, és a dir, les temperatures que superaven el 98% de totes les temperatures màximes dels últims deu anys. Però les conseqüències per la salut també varien si la temperatura extrema és puntual durant un o dos dies o s'allarga més de tres dies.
Aquesta doble valoració dels episodis puntuals i els sostinguts feien que els avisos per onada de calor poguessin confondre la població, ha admès el cap de Previsió del Meteocat, Santi Sagalà. Així, per exemple, quan la previsió deia que l'onada de calor duraria més de tres dies però al tercer dia s'aturava, s'havia de suspendre l'avís, però la temperatura realment no havia baixat gaire, cosa que podia generar dubtes.
Per això, ara s'eliminaran els avisos per onada de calor i només hi hauran avisos per calor, calor nocturna i fred. Tot i així, l'SMC també avisarà quan es prevegi que les temperatures extremes duraran tres o més dies consecutius.
El nou avís per calor tindrà dues categories: calor intensa, quan se superi el percentil 98 de temperatures màximes dels últims deu anys. Tindrà tres nivells 1, 2 i 3 sobre 6, segons la probabilitat de superar el llindar: fins al 30% de probabilitat, del 30 al 70% i més del 70%. La segona categoria serà per calor molt intensa quan se superi el percentil 98 més 2 graus. També tindrà tres nivells de probabilitat: 4, 5 i 6 sobre 6, segons si és fins al 30% de probabilitat, del 30 al 70% i més del 70% de probabilitat.
Els avisos nocturns funcionaran de forma similar. Els nivells 1, 2 i 3 s'activaran quan la temperatura mínima diària superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels últims deu anys a l'estiu. Els nivells 4, 5 i 6 s'activaran per calor nocturna molt intensa, quan la temperatura mínima superi el percentil 98 més 2 graus.
Aquests avisos funcionaran, a partir de la setmana vinent i durant un any com a prova pilot i només a les comarques del litoral i el prelitoral. Això s'ha decidit així perquè la calor nocturna extrema és més habitual prop de la costa i és on més afecta la població perquè hi ha més humitat. A banda de les comarques que tenen mar, també s'han inclòs a la prova les comarques prelitorals de Terres de l'Ebre, Priorat, Alt Camp, Alt Penedès, el Vallès, el Gironès i el Pla de l'Estany.
Sagalà ha admès que en un futur es podria fer un avís que combinés les altes temperatures amb la humitat, com ja fan països com Austràlia. De fet, no hi ha cap país europeu que tingui avisos específics per altes temperatures nocturnes.
Finalment, l'avís per fred intens s'activarà en els seus nivells 1, 2 i 3 quan la temperatura mínima sigui inferior al percentil 2, per sota del 2% de les temperatures més baixes dels últims anys a l'hivern. El llindar alt, el de l'avís per fred molt intens, s'activarà en els nivells 4, 5 i 6, quan la temperatura estigui més de 2 graus per sota del percentil 2 de mínimes diàries.
Els avisos se seguiran fent per comarques, tot i que cada municipi té els seus propis llindars, que s'actualitzen cada any en funció de les temperatures dels últims deu anys.
Quan Protecció Civil prevegi que la temperatura pot tenir afectacions en la ciutadania es podrà activar el pla Procicat i s'avisarà a ajuntaments i consells comarcals perquè prenguin mesures, així com a altres entitats com la Creu Roja.