El Departament de Salut està exportant el programa ambulatori d'atenció dels Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) que s'ha implementat als centres de salut mental de Girona a tot Catalunya.
Es tracta d'un model que es va començar a implementar el 2005 a les comarques gironines i que preveu un sistema d'atenció integral i esglaonat.
Amb aquest programa s'atén als pacients de forma transversal i multidisciplinària en els centres de salut mental, els hospitals de dia i en casos d'hospitalització total.
Amb aquest sistema s'assegura l'accessibilitat territorial de totes les persones, la continuïtat amb les cures i la presència de professionals experts en TCA en cada nivell assistencial.
El 2019 l'Associació Contra l'Anoèxia i la Bulímia va donar el premi Mirall al projecte gironí per la qualitat de l'excel·lència en l'atenció a les persones. Ara, el Departament de Salut ha decidit exportar-lo a la resta de regions sanitàries de Catalunya.
Els Trastorns de Conducta Alimentària són malalties complexes i de llarga evolució. Un dels factors clau és poder identificar els primers signes i promoure una bona orientació des de l'atenció primària per tal de fer un diagnòstic precoç i iniciar un tractament especialitzat tan ràpid com sigui possible.
Amb l'objectiu d'estendre les actuacions de promoció de la salut i prevenció dels TCA, l'Institut d'Assistència Sanitària ha organitzat un calendari d'accions formatives interprofessionals impartides pels treballadors del programa dels TCA de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines.
El divendres de la setmana passada es va fer la primera formació a l'hospital Santa Caterina de Salt, enfocada als Referents de Benestar Emocional Comunitari, dietistes, nutricionistes i personal d'infermeria que hi ha a l'atenció primària. L'objectiu és tenir els coneixements i les estratègies necessàries per fer la prevenció adequada i conèixer el circuit assistencial en cas de TCA.
A les comarques gironines, el programa va tenir un augment del 70% en la demanda entre el 2019 i el 2022. Abans de la pandèmia s'havien atès 460 casos mentre que l'any passat en van ser 776. En l'hospitalització parcial els atesos també van créixer de 24 pacients el 2019 a 86 en tancament el 2022.
La cap del programa d'atenció dels TCA a Girona, Glòria Tràfach, assegura que el confinament va suposar un augment de nous casos i també de prevalença. És a dir hi va haver moltes recaigudes de casos ja identificats i els que estaven en tractament van empitjorar. Això va fer que s'haguessin d'intensificar els tractaments en nivells assistencials d'hospitalitzacions parcials i totals.