Aquest dimarts s'han presentat els 116 productes que han rebut la distinció Girona Excel·lent, que atorga la Diputació de Girona.
Es tracta d'una iniciativa que va arrencar el 2014 i que permet als productes seleccionats utilitzar durant dos anys la marca Girona Excel·lent, a més de beneficiar-se d'accions de promoció i gaudir de serveis de formació i treball en xarxa empresarial.
Des de la Diputació destaquen que aquest any s'ha batut el rècord de productes que s'han presentat a la iniciativa. En concret han estat 447, 137 més que la darrera vegada.
Els guanyadors són productes de 70 empreses de la demarcació del sector agroalimentari, a qui la Diputació vol donar un impuls a través de Girona Excel·lent.
El president de la Diputació en funcions, Miquel Noguer, assenyala que el trajecte del segell Girona Excel·lent des de la seva creació "ha anat encaminat a aportar prestigi, promoció i coneixement als productors". "El nostre propòsit era que les empreses agroalimentàries disposessin d’una eina pública de suport que els ajudés a assolir l’excel·lència i a expandir-se", ha afegit.
Per valorar els productes, el jurat ha fet els tasts a cegues. Se n’ha valorat l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia d’una manera objectiva. És per això que tots els productes es presenten als tastadors sense elements gràfics o visuals que puguin influir en la seva elecció i valoració final. Enguany hi han participat 43 tastadors, dirigits per Salvador Garcia Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila, que s’ha incorporat a aquesta edició.
Aquesta edició del concurs ha comptat amb una categoria més (s’ha passat de 13 a 14), amb la incorporació d’un nou sector agroalimentari, el dels gelats. També s'ha recuperat el sector de la galeta, en detriment del del peix, que s’incorpora a conserves i semiconserves (anxoves).
Així, les catorze categories diferents han estat: aigües minerals, arrossos, cafès i herbes remeieres, conserves, embotits, fruita seca, foie-gras, galetes, gelats, làctics, oli d'oliva i vinagre, mel i vins.