En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els representants de les administracions gironines amb la portaveu de la productora Baowatt, Laia Claver, en la presentació del FITAG. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La 23a edició dell Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) arrencarà el 22 d’agost amb diverses novetats.

La primera és en espais, ja que s’incorpora un envelat al davant de la Casa de Cultura de Girona com a epicentre del festival. La idea és que aquest envelat, a banda dels escenaris habituals del festival creïn un circuit que retroalimenti el FITAG.

En aquest envelat hi haurà activitats diürnes i per això hi haurà “activitats de formació, debat i sociabilització” obertes a les companyies i també al públic en general. En ella s’hi faran tallers de maquillatge, clown, danses tradicionals catalanes i també hi haurà contacontes.

A més, es crearà un ‘speech corner’ perquè les companyies puguin debatre sobre el teatre amateur i les necessitats d’aquesta disciplina artística no-professional.

Per altra banda, a l’envelat també es farà un espai de “prèvia” de les obres on la gent pugui parlar abans de veure les produccions. La portaveu de la productora encarregada del festival, Laia Claver, ha destacat que “el teatre no és només el que passa entre bambolines” i per això han creat un espai de trobada entre la gent i les companyies més relaxat. El nou espai també acollirà el FITAG Nits, que mantindrà el format de teatre de varietats.

La inauguració del FITAG, el 22 d’agost, es farà amb un espectacle de teatre de carrer de la companyia Tràfec Teatre. Claver ha destacat que aquesta és una de les poques companyies amateurs catalanes que incorpora l’art de carrer entre els seus espectacles. Aquest any, com que el festival vol “sortir al carrer” han apostat per començar a la via pública.

La idea és arribar a nous tipus de públics que desconeixen aquest festival però se senten atrets per les arts escèniques. Per això el FITAG també s’obre a nous formats, com ara la transmèdia i la fusió entre teatre i dansa.

Una mostra és l’espectacle ‘Echo’ de Dart Dance Company, de Rússia. El muntatge està dedicat a la dona en totes les manifestacions i a través del ball expliquen diverses històries per mostrar que les dones s’enfronten a problemes cada dia.

Aquesta és una de les sis produccions internacionals que tindrà el FITAG d’enguany en què també s’obrirà a noves llengües com ara el gallec. La portaveu de la productora ha remarcat que és una aposta per al futur el fet de programar produccions que no siguin en català o castellà.

El muntatge ‘Noitebras’ de la companyia Noitebras Teatro mostra la història d’un segrest. El muntatge es farà a l’espai de la Carbonera de Girona per ambientar la història en un espai més fosc.

La companyia andalusa Producciones el Dramaturgo presentarà ‘¡Silencio, se piensa!’, un muntatge que reflexiona sobre l’evasió i l’entreteniment des d’un punt de vista molt filosòfic i critica com la cultura s’ha transformat en un mer entreteniment.

Més enllà dels nous formats, el FITAG d’enguany també compta amb una programació amb clàssics com ara ‘Terra Baixa’ d’Àngel Guimerà. És una adaptació del Casal de Vilafranca en què es concentra en la mirada de la Marta i la complicitat de la Nuri.

Dins de les companyies gironines, el festival de teatre també comptarà amb produccions de Sant Gregori, Girona i Maçanet de la Selva. La primera i l’última presenten dues comèdies per potenciar un dels gèneres més importants del teatre, mentre que la segona portarà una obra de teatre documental i postdramàtic de com reaccionar quan no es compleixen les nostres expectatives vitals.

El certamen amateur es tancarà el 26 d’agost amb ‘Moonlight Sonata’, un muntatge de teatre poètic de la companyia grega Other Side. Aquesta producció es basa en l’obra d’un dels poetes grecs més influents del segle passat i com va viure la dictadura grega amb una veu poètica.