Les imprudències amb embarcacions i la pesca furtiva són les principals preocupacions de la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra aquest estiu a la Costa Brava.
Amb l'arribada del bon temps, el litoral gironí s'omple de turistes i molts d'ells lloguen embarcacions com motos d'aigua sense saber per on es pot navegar i per on no. El problema arriba quan es topen amb altres usuaris i hi ha incidents.
El cap de la Marítima dels Mossos, Jordi Oller, assenyala que les infraccions més habituals són excessos de velocitat o per fondejar on no es pot. Oller, però, reconeix que la pesca furtiva també els porta de corcoll. La darrera actuació va ser aquest juny on van treure una xarxa de 500 metres al mar col·locada per un particular.
"Aquí ens trobem situacions tan habituals com les que hi ha a terra ferma". Són paraules del cap de la Unitat Marítima, Jordi Oller. I és que quedar-se sense bateria o benzina a l'embarcació són problemes recurrents que els agents d'aquesta unitat veuen cada dia. Amb tot, la feina de patrullatge serveix per estar al cas dels delictes o conductes inapropiades que es troben. Les més habituals són a l'estiu, quan més volum de gent es concentra al litoral de Girona.
En aquest sentit, el cap de la Marítima dels Mossos explica que els excessos de velocitat amb moto d'aigua i passar per on no es pot són les sancions més habituals. Oller, però, deixa clar que la seva feina és més pedagògica i no multen totes les conductes que es troben, ja que moltes vegades els infractors no en són conscients.
Així, l'any 2022 es van interposar 154 denúncies a tot el litoral català per part dels Mossos. Més enllà de les imprudències amb les embarcacions, com fondejar a les illes Medes o passar per zones prohibides, la pesca furtiva s'ha convertit en un dels maldecaps pels agents que patrullen la costa gironina.
A tall d'exemple, el mes de juny passat es va fer una actuació on es va trobar una xarxa d'uns 500 metres de llarg amb una boia de color blau -per tal que costi distingir-la- al mig del mar. En aquest cas, els agents van saber ràpid que no es tractava d'un pescador professional, sinó d'un particular que la va deixar uns dies i emportar-se els peixos que han quedat atrapats.
Aquesta pràctica està expressament prohibida si no s'és professional de pesca i , per això, els Mossos van obrir una investigació. Un altre dels grups que més s'ha intentat controlar han estat els caçadors de corall vermell, molt preuat i habitual de trobar a la zona de la Costa Brava.
La presència dels Mossos al mar és un element "imprescindible" per a alguns pescadors de la zona. En José Luis Pizarro practica pesca submarina i demana que es posin més agents a custodiar la costa de Girona. Explica que a ell l'han atropellat embarcacions dues vegades i que cal posar remei.
"La gent no sap per on ha d'anar i no respecten res. No serveix de res que posi la boia per avisar que estic pescant perquè fan el que volen. A aquesta època de l'any no es pot anar enlloc", lamenta mentre mostra la documentació als Mossos.
Oller ha reconegut que fa uns anys era habitual haver d'intervenir en festes en barques que es troben en cales de la Costa Brava i que estan expressament prohibides. Es tracta d'esdeveniments que en ocasions cobren entrada per assistir-hi i que afecten directament la biodiversitat de la zona. Oller assenyala que l'any passat es va fer una intervenció "que va ser mediàtica", però que va servir perquè no se'n fessin més.
Finalment, Oller ha explicat que les narcollanxes són més habituals a la zona de Tarragona i el Delta de l'Ebre que no pas a Girona. "No acaben d'arribar aquí, però estem sempre pendents i en coordinació amb els equips d'investigació", afirma.