Després d'anys de queixes, els veïns i l'Ajuntament de Bonmatí i Sant Julià de Llor van aconseguir que l'Agència de Salut Pública fessin analítiques a la població per comprovar els nivells de plom en sang.
Els veïns es queixaven que una empresa del municipi que recicla bateries podria ser contaminant, ja que sovint emet olors fortes i la població assegura que quan respira nota un gust de metall.
L'Agència de Salut Pública va convocar els 220 infants d'entre 0 i 14 anys que hi ha al municipi i totes les dones gestants perquè anessin a fer-se una analítica de sang entre el 12 i el 15 de juny. Havien de demanar hora i una vegada allà els feien un petit qüestionari, anomenat el Full Verd, i després els treien la sang.
Gairebé un mes més tard, Salut Pública ja ha comunicat els resultats als 138 infants i les dues dones embarassades que es van fer les proves. Pràcticament tots ells (el 99,3%) han tingut uns resultats que s'emmarquen dins de les recomanacions de nivells de plom en sang que fa l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
De fet, la mitjana geomètrica és de 0,966 micrograms de plom per cada decilitre de sang, mentre que el nivell màxim està situat als 3,5 micrograms/decilitre. Només hi ha un sol cas que ha superat aquest volum de plom en sang.
Per determinar el grau d'exposició dels infants al volum de plom, Salut Pública ha agafat de referència els nivells d'altres estudis científics que s'han fet i també les recomanacions de l'OMS.
Ara, l'agència farà un estudi més complert del cas confrontant els resultats de les analítiques amb les respostes del Full Verd. En elles hi ha més informació de context sobre l'entorn on viuen i també sobre hàbits saludables i alimentació. Quan aquest informe s'acabi, Salut Públic en mostrarà les conclusions als veïns de Bonmatí i Sant Julià de Llor.
Des de Salut detallen que la població pot patir una sobreexposició al plom a través del fum del tabac, amb joies, pintures o joguines. També els cosmètics, les ceràmiques i les canonades d'aigua de plom poden implicar una major exposició d'aquesta substància. El 80% dels infants que han participat a les proves estan censades al municipi i la mitjana d'edat és de 8,57 anys.
Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya han destacat que es tracten d'uns resultats "tranquil·litzadors" i assenyalen que ja comptaven en què no hi hauria cap valor fora del normal. La subdirectora regional a Girona, Lluïsa Mas, ha explicat que el que cal fer ara és "mirar amb deteniment" les dades que es van recollir i valorar-les més endavant.
Mas ha deixat clar que des d'Acció Climàtica se segueixen fent controls de la qualitat de l'aire periòdicament des de 2020, moment en què es van començar a registrar les primeres queixes de veïns de Bonmatí. La subdirectora, però, ha revelat que compten amb dades actuals i estan dins dels paràmetres, per tant, l'empresa compleix amb els requisits.
"Les famílies ja saben individualment els resultats i confiem en què això ajudarà a tranquil·litzar molt la població", ha assenyalat Mas, que ha explicat que de cara al setembre compten tenir les dades definitives.