La Generalitat i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català han anunciat una campanya de subscripcions massives a revistes en català per contrarestar la “censura” al País Valencià i als territoris de parla catalana.
Segons han explicat, a partir d’una data encara per confirmar, cada ciutadà que es subscrigui en una revista en català activarà una segona subscripció que arribarà a una entitat cultural o associació d’arreu dels Països Catalans.
El ciutadà pagarà únicament la seva subscripció i el cost de la que s’enviarà a una entitat l’assumiran les publicacions.
Després de la polèmica amb l’Auditori de Torrent, el Govern ha anunciat que el conjunt valencià Al Tall serà homenatjat amb un concert en el marc de la Diada.
En una atenció als mitjans, el president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Germà Capdevila, ha explicat que la campanya de subscripcions per enfortir les revistes en català i fer-les arribar a tot el domini lingüístic organitzarà concerts on l’entrada inclourà aquest 2x1 en subscripcions.
També es faran festes familiars amb animació amb el mateix sistema i s’impulsaran campanyes perquè de cara a les festes de Nadal es regalin subscripcions.
Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que el Govern i els responsables de les publicacions volen donar resposta a les últimes accions de PP i Vox "en contra de la cultura i la llengua catalana" arreu dels Països Catalans. També davant les dificultats del català en municipis de la Catalunya del Nord.
Després que el municipi valencià de Torrent hagi retirat el nom del fundador de Al Tall Vicent Torrent a l’Auditori municipal, Vilagrà ho ha qualificat “d’aberració” i ha anunciat que el Govern homenatjarà l’històric grup durant la Diada de l’Onze de Setembre durant l’acte que es realitza a Montjuïc.
Vilagrà ha reivindicat Catalunya com a “refugi de la cultura catalana d’arreu” davant les accions del govern valencià per acabar amb el català a l’escola valenciana.
Per tot plegat, el Govern ha impulsat amb l’APPEC la campanya ‘Som més fortes que la censura’. “Plantegem que una revista sola en un indret dels Països Catalans pot ser atacada però que si anem plegades això és invencible. La unió fa la força. Pretenem ser un revulsiu per la llengua davant la situació que vivim i que podem viure", ha assegurat Vilagrà.
La campanya ha nascut després d’una primera trobada amb directors i editors de capçaleres afectades i es posarà en marxa per assegurar la “capitalitat” i que arreu dels indrets on es parla català hi hagi publicacions en català.
La trobada ha comptat amb Vilagrà, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i representants de l’APPEC, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua i editors de les revistes “censurades” a Borriana.