En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera d'Educació, Anna Simó. / Foto: Blanca Blay (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Educació preveu que 1.605.243 alumnes es matriculin el curs 2023-2024 en algun dels ensenyaments que s'ofereixen.

En línies generals, continua la tendència de disminució d'alumnat a causa de la davallada de la natalitat i destaquen els prop de 20.000 menys matriculats a infantil i primària respecte el curs 2022-2023.

De fet, els únics estudis que guanyen més matriculats són els de Formació Professional. D'altra banda, enguany es comptarà amb 81.335 docents, 1.190 més que el curs passat.

"El curs que comença serà el curs amb més recursos i mestres que mai", ha afirmat la consellera d'Educació, Anna Simó, en la roda de premsa per presentar les xifres i novetats del nou curs.

Entre les novetats d'enguany hi ha la fusió dels protocols en un únic protocol de violències, la creació de la figura del referent de benestar emocional o més recursos per a l'escola inclusiva i per combatre la segregació escolar. D'altra banda, el curs continuarà aplicant la gratuïtat de l'I2 i la reducció de ràtios.

A més, el setembre comença amb 357.456 alumnes que ja han activat el val per compra de material escolar, una dada que representa el 80,5% dels vals que es van posar a disposició.

Sobre els nous centres, es posen en marxa 9 centres educatius públics: 2 instituts, 2 escoles i 5 instituts escola. A més, s'integren 4 centres a la xarxa del Departament, de forma que es guanyen més de 1.700 noves places per a l'educació pública.

D'acord amb les dades que es preveuen, aquest curs hi haurà 258.808 alumnes matriculats a Educació Infantil (10.417 menys que l'anterior) i 447.582 a Primària (9.921 menys). A l'ESO i Batxillerat les xifres es mantenen similars al curs 2022-2023 mentre que l'FP guanyaria 8.293 alumnes respecte del curs passat segons les previsions de matrícula.

La consellera ha fet èmfasi en les xifres de l'alumnat d'infantil 3 (I3), ja que es preveu que enguany siguin 57.923 alumnes, la xifra més baixa des del 2006-2007. Simó ha vinculat les dades a la baixada de la natalitat i ha subratllat que tot i tenir menys alumnes hi hagi més professors.

Així, s'incrementa la plantilla de professorat amb un total de 81.335 docents, 1.190 més que a l'inici del curs passat. D'aquests, 297 són per a l'escola inclusiva, 145 per a necessitats d'escolarització i 698 d'FP. A banda, hi haurà un increment de 468 dotacions per personal PAS i PAE.

Destaca també l'estabilització "històrica" del personal, amb 27.097 estabilitzacions mitjançant concurs de mèrits (12.859 persones) i el concurs extraordinari d'oposicions (14.238). Simó ha afirmat que després del concurs extraordinari la taxa d'interinitat es troba al voltant del 26% i que l'objectiu és que a finals del 2024, quan s'acabi el concurs, se situï en el 8%.

Amb relació a la vaga convocada per tres sindicats coincidint amb l'inici del curs dimecres perquè es concreti la reversió de retallades, Simó ha assenyalat que la reversió més important de les retallades ha estat la contractació de docents. "És la retallada més grossa revertida; el docent és clau", ha apuntat i ha tornat a reiterar que sense escenaris pressupostaris no es pot concretar de quina manera es continuarà revertint o quines seran les prioritats.

Una de les novetats que ha recordat Simó és que enguany es posa en marxa la figura del referent de coeducació, convivència i benestar emocional, amb més de 3.400 al conjunt del sistema. La nova figura l'ocuparan docents que són a les plantilles. El mes d'octubre, ha dit Simó, es formarà als referents que ja estan identificats i que començaran a treballar aquest curs.

D'altra banda, també s'han fusionat els protocols existents en un únic protocol perquè els docents puguin detectar millor situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia o assetjament, entre altres. A més a més, entrarà en funcionament el nou registre de situacions de violència de l'alumnat, una eina que ha de servir per ajudar els centres i alhora permetre "traçabilitat" per part del Departament.

Una altra de les novetats d'enguany és un augment de 25 milions d'euros per reforçar l'escola inclusiva, amb 355 nous professionals d'atenció educativa i l'ampliació de les hores de monitoratge de suport. Pel que fa al pla contra la segregació escolar, Educació dobla la inversió per a l'escolarització de l'alumnat vulnerable i hi destina 80 milions d'euros. I és que la detecció de l'alumnat amb necessitats educatives derivades de situacions socioeconòmiques augmenta i són un total de 26.978 alumnes, 6.000 més que fa un any.

A més, el curs comença amb la fi de la segregació per gènere finançada amb fons públics a l'ESO. Sobre això, Simó ha afirmat que s'inspeccionarà i s'acompanyarà els vuit centres que van comunicar al Departament d'Educació que s'atendrien als nous criteris per rebre el concert i que, per tant, deixarien de fer educació diferenciada i passarien a oferir educació mixta aquest curs.

Altres novetats són el desplegament de les mesures de compensació en competències bàsiques per millorar la comprensió lectora i les matemàtiques -que no s'han detallat encara-, el pla pilot en 50 centres de millora de les biblioteques escolars i la formació de 800 nous centres en els tallers d'usos lingüístics. A més, també serà l'inici del programa de residència inicial docent SENSEi per a professorat novell, amb la participació de 55 centres educatius i 186 mentors.

En paral·lel, altres mesures que ja es van aplicar el curs passat continuaran aquest, com és el cas de la gratuïtat de l'infantil 2. Educació calcula que la gratuïtat ha afavorit l'augment de les matriculacions en aquesta franja, ja que el curs 2022-2023 els alumnes de 0-3 van incrementar-se en un 8,4%. En concret, a les llars públiques l'augment va ser del 10,79% mentre que a les privades la matriculació va augmentar un 4%. La consellera ha assegurat que la mesura ha tingut una "bona acollida" i ha celebrat que hagi fomentat un increment de les matriculacions.

També per segon any consecutiu es redueixen les ràtios a un màxim de 20 alumnes per aula a infantil 3 i infantil 4. En total hi haurà 4.335 grups amb ràtio reduïda i la ràtio mitjana a I3 a Catalunya el curs vinent serà de 18,12 alumnes per aula.

Simó ha apuntat que els alumnes que s'incorporen enguany a I3 són els nascuts durant la pandèmia i per això ha celebrat que arribin a una escola "reforçada" amb una reducció de ràtios i més recursos. "Satisfets? No, però continuem treballant", ha reflexionat.