L'Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa va localitzar l'any 2017 per primera vegada a la Garrotxa dos nius de bernat pescaire amb 3 i 4 polls respectivament.
Aquest 2018 l'èxit s'ha concretat amb l'establiment d'una petita colònia de cria mb 4 nius i un total de 12 polls.
Segons l'entitat, es tracta de la primera que es detecta a les comarques gironines i s'ubica dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
El bernat pescaire és una de les espècies més grans de la família dels ardeids i pot arribar a mesurar prop d'un metre d'alçada i gairebé dos d'amplada. S'alimenta principalment de peixos, granotes, crancs de riu i talpons.
Fins fa pocs anys, era difícil trobar-ne però en els darrers temps ha experimentat una recuperació important arreu d'Europa. Al llarg del segle XIX i principis del XX el bernat pescaire, així com la resta d'espècies d'ardeids, eren molt cotitzats pels seus plomalls que s'utilitzaven per adornar els barrets, molt usats en aquella època.
Aquesta situació els va portar a desaparèixer pràcticament de Catalunya. També van ser llargament perseguits com a trofeu de caça i no va ser fins a finals dels anys 70 que es van començar a protegir. Aquestes mesures de protecció i la millora de la qualitat dels ecosistemes fluvials han ajudat a incrementar el nombre de bernats als rius catalans.
L'associació va localitzar per primera vegada a la Garrotxa dos nius amb algunes cries i aquest any n'han confirmat la reproducció amb l'establiment d'una petita colònia de cria, la primera de la demarcació, amb quatre nius i 12 polls.
El seguiment dels exemplars el lideren els ornitòlegs de l'entitat mitjançant telescopis terrestres de llarg abast amb l'objectiu de no alterar l'activitat de la colònia.