En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dues persones fent funcionar una impressora 3D al Parc Científic i Tecnològic de Girona. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 3Digital Manufacturing Lab, que s'ha posat en funcionament a Girona, ofereix tant a la Universitat de Girona (UdG) com al entre tecnològic Eurecat la possibilitat de treballar braç a braç en un mateix espai.

"Creiem que els ecosistemes territorials d'innovació són extraordinàriament potents", ha explicat el director d'Eurecat, Xavier López, que està convençut que cal "estar presents on passen les coses i no només passen a Barcelona".

"A Girona, hi ha una gran concertació de talent vinculat al sistema d'innovació", ha dit López, que assegura que "Eurecat intenta estar present i aportar valor complementari al qual porten agents tan rellevants com la Universitat de Girona". D'aquesta manera, el director d'aquest centre tecnològic considera que l'aliança amb la UdG els permetrà "generar impacte econòmic i social positiu".

Per la seva banda, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha destacat la "suma d'intel·ligències, de tecnologia i de coneixement" d'aquest projecte conjunt, que està convençut que permetrà "sumar esforços i interessos per multiplicar les potencialitats" de la investigació que duen a terme des de la universitat i des d'Eurecat. "D'allò que ja fèiem per separat, ara conflueixen interessos i aliances per poder posar estructures de primer nivell al servei de les empreses".

El nou centre de recerca i desenvolupament ubicat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG consta de quatre zones diferenciades ubicades en un mateix pis. Hi ha un laboratori destinat a investigació, una sala per fer formacions i exposicions, una sala de reunions i una oficina de treball rotatiu.

El nou espai permetrà oferir un contacte pròxim entre investigadors i empreses interessades en aquesta tecnologia. "Podran venir exposant les necessitats que tenen i se'ls oferirà una solució", detalla Salvi.

A més, pel que fa al sector universitari, el rector de la UdG ha destacat que la creació d'aquest nou laboratori servirà perquè "les noves generacions de talent creixin amb una formació molt més profunda d'aquesta tecnologia, tant a la universitat com als instituts i a les escoles". "Això generarà riquesa i benestar a la societat creant professionals que s'incorporin al sector", ha afegit.

Actualment, aquesta tecnologia d'impressió 3D ha avançat molt i ja permet, com assegura el director de l'àrea d'indústria d'Eurecat, Xavier Plantà, "imprimir qualsevol cosa, com material biològic i cèl·lules a paper, càpsules de cafè o peces per automòbils". A més, Plantà ha detallat que es pot imprimir amb tots els materials i fer-ho en qualsevol morfologia "en pols, en fil o en granets, entre d'altres". "No hi ha límits per un dissenyador, amb aquesta tecnologia pots fer el que vulguis", ha afirmat.

Reptes i democratització de la impressió 3D

La impressió 3D, que evoluciona ràpidament segons detalla Xavier Plantà, "està avançant cap a la productivitat i repetibilitat". "Cada vegada hi ha més màquines, més fiables i més ràpides", explica el director de l'àrea d'indústria d'Eurecat, que trasllada que "el gran repte" és aconseguir produir en sèrie "peces idèntiques i fer-ho de pressa".

De fet, ja s'està en contacte amb empreses del sector automobilístic per poder-los oferir impressores que els fabriquin segons necessitat les peces que els calen per a la seva cadena de producció. "Això servirà per eliminar els estocs, però també per solucionar problemes de falta de components com els que ha provocat la covid o la guerra d'Ucraïna", diu Plantà.

Un altre dels aspectes destacats d'aquesta tecnologia és que amb pocs anys s'ha "democratitzat". Des del 2012, quan van prescriure l'exclusivitat de les primeres patents, el cost de les impressores ha passat dels prop de 13.000 euros a uns 300. Aquest escenari posa la tecnologia a l'abast de tothom. "En poc temps hi haurà impressores 3D a tot arreu, potser no a totes les cases perquè s'han de saber fer anar, però segur que a les escoles i als espais públics", diu Plantà.

A més, Nadal ha reclamat finançament per la investigació: "El sistema català de recerca i universitats té un alt nivell i de prestacions excel·lents i està per damunt del finançament que reben". I ha considerat que "aquest desajust no posa en risc el sistema, però si persisteix sí que li posaria". Per això, el conseller s'ha mostrat convençut amb el fet que "revertir les retallades és un imperatiu polític".

De les noves instal·lacions, ha dit que "la UdG en surt més forta" perquè "no hi ha recerca aplicada sense la bàsica, però la bàsica sense l'aplicada no serveix". En la mateixa línia, l'alcalde de Girona ha destacat que des de l'Ajuntament es donarà suport al nou centre "obert a estudiants i a tothom que vulgui" amb la creació d'una "comissió de treball per tal que la UdG tingui més força a la nostra ciutat".

Tant el conseller d'Universitat i Recerca, Joaquim Nadal; com l'alcalde de Girona, Lluc Salellas han dit que confien que el jutjat resolgui aviat el concurs de creditors que afecta el Parc Científic i Tecnològic perquè pugui acabar sent exclusivament de la UdG.