Prop d'un centenar de pacients, la majoria dones a les quals se'ls ha realitzat una reconstrucció de la mama després d’un procés oncològic, han estat ateses al servei de dermopigmentació de l'arèola.
El servei es va posar en marxa, a finals del mes de setembre del 2021, al Centre d'Especialitats Güell de Girona. Des de llavors i fins al passat mes de juny, les dones que havien optat per aquesta tècnica durant el procés de reconstrucció de la mama van ser 85.
El servei permet a les pacients que millorar l’autoimatge sense haver de passar novament per un procés quirúrgic.
La dermopigmentació consisteix en la coloració d’una zona del cos, mitjançant la implantació de pigments a través d’unes microagulles a la pell, amb una tècnica 3D que produeix l’efecte òptic tridimensional i aconsegueix una simetria visual.
La tècnica la realitza una professional d’infermeria específicament formada per fer aquesta tècnica que està vinculada al Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Trueta, des d’on venen derivades moltes de les pacients.
"Sovint, aquestes pacients haurien de tornar a entrar al quiròfan perquè se’ls reconstruís l’arèola i el mugró, però se’ls dona l’alternativa de recrear aquesta zona donant-hi coloració i contorn amb tècniques 3D, que permeten donar volum sense que hagin de tornar a passar per una intervenció", explica la infermera responsable del servei, Sònia Tendero. L'objectiu que comparteixen: recuperar la seva identitat i donar per finalitzat un procés dolorós físicament i emocionalment.
A les usuàries se'ls fa una primera visita on es revisa la seva història clínica i se'ls facilita tota la informació sobre el procés. En aquesta mateixa visita, després de revisar la zona, es determina el to de pigment que millor s’ajusta a la seva pell i la forma de l’arèola convenient, i es fa una prova d'hipersensibilitat als pigments per tal d'assegurar que no es produeixi cap reacció al·lèrgica.
Posteriorment, s'acostumen a fer dues sessions de pigmentació per tal d'obtenir un resultat òptim. Cada sessió acostuma a tenir una hora de durada —els factors de la zona a tractar influeixen en el temps de la sessió— i no acostuma a ser necessari aplicar anestèsia a la zona. És més habitual que al cap de dos anys d’aquesta primera dermopigmentació es torni a citar la pacient per avaluar si s'ha rebaixat la intensitat de la pigmentació de la zona a causa de la renovació natural de les capes de la pell. En cas de ser així, es fa un retoc.
A banda del canvi estètic que percep la pacient, la dermopigmentació de l’arèola i el mugró també s’adverteix com un servei beneficiós per a l’estat anímic d'aquella persona que ha patit un procés lesiu en el seu cos, motivat per una operació. "Ajuda a tancar un capítol. És una manera de recuperar l’anterior imatge de la zona mitjançant una tècnica indolora i que dona un resultat ràpid i satisfactori", indica Tendero.