En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, i l'economista de la patronal David Fortuny. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, recorda que les petites i mitjanes empreses, precisament per la seva dimensió, són "més vulnerables" que les grans corporacions a les fluctuacions dels mercats.

Cornellà admet que, davant el context inflacionista, calia "refredar l'economia" per contenir l'alça de preus. Però també alerta que l'increment dels tipus d'interès no pot allargar-se, perquè acabarà impactant de ple amb la competitivitat (una de les línies de flotació de les empreses).

El president de Pimec recorda que els costos de finançament "ara s'han multiplicat per quatre", i que per a les petites i mitjanes empreses, això suposa una dificultat afegida.

"Per la seva dimensió, no poden traslladar-ho als preus; per tant, això els obliga a reduir marges", concreta Cornellà. "Si aquesta alça de tipus d'interès es manté gaire temps, serà un factor de desestabilització, perquè els costos de finançament repercutiran de ple als comptes d'explotació de les empreses", afegeix el president de la patronal.

I al costat d'aquest risc, l'empresari gironí també afegeix que les pimes han d'afrontar un altre llast: la morositat per l'incompliment dels terminis de pagament. En concret, Pimec Girona posa el focus en les grans empreses i corporacions que guanyen una licitació per fer una obra o bé són adjudicatàries d'un contracte públic.

Cornellà explica que, a l'hora de tirar-ho endavant, moltes subcontracten part de la feina a petites i mitjanes empreses. Però triguen massa a pagar les factures, i això deixa aquestes firmes en entredit.

"L'administració paga a 30 dies, però quan els adjudicataris han de fer-ho amb aquells a qui subcontracten, és quan es produeix un buit", critica Pere Cornellà. El president de la patronal explica que això obliga les pimes a tirar de recursos propis, cosa que els complica el seu dia a dia. "I si estàs en un sector on hi ha una altra dependència i marges curts, a vegades no en fas prou per suportar-ho", lamenta.

Pere Cornellà explica que, tot i que sortosament això encara no derivi en "insolvències", sí que haver d'esperar durant dies i dies que paguin les factures "condiciona el futur" de les pimes. En especial, les del sector industrial, perquè els limita la capacitat per fer inversions i això acaba repercutint en la seva "capacitat de creixement".

Per això, la patronal gironina reclama a les administracions -en especial, a l'Estat- que vetllin perquè es compleixin els terminis de pagament. I aquí, confia que la normativa europea que es vol implantar als diferents socis de la Unió, i que a partir del dia 30 contempla que es generin interessos de demora de manera automàtica, pugui ajudar a resoldre-ho. "Però una cosa és la intenció i l'altra és veure de quina manera aquest reglament es va transposant als diferents països", diu Cornellà.

Pimec Girona ha presentat aquest dilluns els resultats de l'Anuari de la Pime Catalana, l'última edició del qual recull les dades del 2021, que evidencien com l'economia de la demarcació va recuperar-se de la pandèmia. Aquell any, al territori hi havia 65.046 pimes (el 99,3% de les empreses) que donaven feina a 194.805 persones (el 76% del total d'ocupats).

L'estudi recull que entre aquell any i el de l'esclat de la covid, l'evolució de les pimes gironines va ser positiva, perquè van millorar tant en rendibilitat com en productivitat i competitivitat. Tot i això, l'anuari també alerta que "l'endeutament a curt termini va augmentar de manera generalitzada".

Per sectors, el que va ser més rendible de la demarcació va ser la indústria. I dins aquesta, per subsectors, en destaquen les pimes dedicades al cautxú i la fusta; les indústries químiques; les d'energia, gas i aigua, i les de reciclatge.

Si es compara la demarcació amb la resta de Catalunya, però, en termes de rendibilitat i competitivitat, les petites i mitjanes empreses de Girona van situar-se lleugerament per sota de la mitjana de les altres demarcacions.