En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La pedrera d'Ullà.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'activitat de la pedrera d'Ullà va començar el 1977, molt abans de la declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter l'any 2010.

Al llarg d'aquests anys, hi ha hagut múltiples canvis en la titularitat de l'explotació, tot i que la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Elisabet Sánchez, ha remarcar que sempre s'ha fet amb autorització i d'acord amb la llei.

L'activitat es va mantenir fins al 2013, però aquest estiu es van començar uns treballs de neteja i desbrossament amb la intenció de reprendre-la. Els ecologistes van denunciar la situació i la Generalitat hi va dur a terme una inspecció.

Els treballs es van paralitzar a través d'un requeriment el mes de juliol per protegir l'avifauna i es va posposar qualsevol tipus de voladura fins passat l'estiu a l'espera d'un informe.

L'estudi va determinar que l'activitat era incompatible per l'alt impacte que generava a la flora i fauna del Parc Natural del Montgrí i que, a més, hi viuen dues espècies en perill d'extinció, l'àliga cuabarrada i el turó. La normativa, a més, estableix que si una activitat extractiva està inactiva més de dos anys la concessió s'extingeix. Amb aquests dos arguments, Acció Climàtica ha comunicat a l'empresa que explota el servei la fi del permís.

La decisió, que es pot recórrer, busca aconseguir el tancament definitiu de l'explotació i la restauració de l'espai. Per això, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha explicat que l'empresa haurà de refer el pla de restauració que va presentar fa més d'una dècada per adequar-lo a les condicions actuals de l'espai.

El projecte estava orientat a la generació d’ingressos per la recepció i tractament de runes, amb uns possibles impactes durant l’execució "molt més intensos i greus" sobre l’espai protegit que la pretesa millora de la integració paisatgística.

En aquest sentit, Acció Climàtica planteja modificar-lo amb accions com ara la creació de punts d'aigua, l'eliminació de plantes exòtiques invasores o d'altres que permetin potenciar les funcions biològiques i de paisatge de l'espai. En paral·lel, l’ajuntament d’Ullà s’ha compromès a regular l’activitat de matxuca de pedres que l’empresa té autoritzada a través d’una llicència municipal. "Celebrem la fi d'aquesta situació d'anormalitat al parc", ha dit Vilahur durant una roda de premsa.

D'altra banda, Vilahur ha explicat que l'empresa concessionària pot recórrer la decisió però que el Govern està convençut que la decisió s'ha pres amb totes les garanties legals. "La Direcció General de Mines ho ha fet segura que l'activitat es pot aturar", ha afegit. D'altra banda, els alcaldes d'Ullà, Josep López, i de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, han celebrat la decisió.