La sequera es nota a molts nivells, entre d'altres en una reducció dràstica dels cabals dels rius. Un dels exemples és al tram urbà de l'Onyar, a la ciutat de Girona.
Això provoca un elevat risc de mort massiva dels peixos que hi habiten per la falta d'oxigen. Aquesta mortalitat podria derivar en problemes de salubritat del riu, a banda del patiment que genera als animals.
Per aquest motiu, a finals del mes d'abril l'Ajuntament de Girona va organitzar un dispositiu de captura dels animals, que consistia a pescar-los elèctricament.
Aquest dimarts s'ha repetit el mateix dispositiu. A primera hora del matí els operaris han baixat a la llera de l'Onyar per preparar tot l'equip. A partir d'un salabret connectat al corrent es genera un camp elèctric, els peixos queden atordits i es facilita la captura dels exemplars que hi ha.
Una vegada capturats, es fiquen a un cubell amb aigua i es separen les espècies autòctones de les invasores.
El regidor d'Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot, recorda que els peixos autòctons es retornen al Ter, on hi ha més aigua i poden viure amb les condicions necessàries. Per contra, els peixos invasors se sacrifiquen, tal com marca la llei catalana. La normativa no permet capturar animals invasors per retornar-los al medi i diu que, si es capturen, cal sacrificar-los.
Cot afirma que el sacrifici d'aquests peixos és millor que "una mort lenta o el gran patiment" que tenen pel fet de viure amb tan poca aigua com la que hi ha actualment a l'Onyar.
Pel que fa a les espècies autòctones, es preveu que retornin a l'Onyar quan augmenti el cabal, tot i que no descarten que es quedin al Ter, on ja hi ha majors poblacions.
Entre els peixos originaris de l'Onyar s'hi poden trobar barbs de muntanya, poblacions d'anguila i bagres. Malgrat tot, els autòctons són minoria davant l'elevada presència d'espècies invasores, com ara les carpes.