L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha obligat per decret que la Policia Municipal faci hores extra durant les Fires i tots aquells altres actes "de caràcter singular" que hi hagi fins a finals d'any (com partits de futbol i bàsquet).
El decret recull que en aquests "serveis extraordinaris" ha de prevaldre "la seguretat pública" davant "l'interès particular dels agents afectats".
El decret d'alcaldia que ordena mobilitzar els policies que calgui -i per tant, obligar-los a fer hores extra- parafraseja dos informes emesos pel cap del cos, l'intendent Joan Jou. El primer data de finals de setembre i fa referència exclusivament a les Fires de Sant Narcís; i el segon, emès aquest dilluns mateix, se centra en tots aquells altres "actes singulars" que hi ha previstos des d'ara i fins a finals d'any (partits de futbol, de bàsquet i la cursa de Sant Silvestre).
Pel que fa a les Fires de Sant Narcís, que comencen aquest divendres i s'allargaran fins al 5 de novembre, l'intendent calcula que per cobrir-les cal mobilitzar 308 jornades extraordinàries dins del cos. Però ara per ara, tan sols n'hi ha 28 de previstes. "Això significa que hi ha una mancança de 280 serveis de vuit hores", recull l'informe.
En el cas dels actes previstos entre novembre i fins a finals d'any, aquesta necessitat encara és més elevada. De fet, el cap de la Policia Municipal calcula que durant aquests dos mesos caldrà activar "968 hores en serveis extraordinaris". D'aquestes, la majoria seran per cobrir els partits de futbol (per a cada matx, en calen 144), seguides del bàsquet (72 hores extraordinàries per partit) i, finalment, per a la cursa de Sant Silvestre, es calcula que se'n necessitaran 104 més.
El decret també recull que, ara per ara, encara no s'ha trobat solució al conflicte que s'arrossega des de fa temps amb la Policia Municipal (i que es remunta a l'anterior mandat, quan Marta Madrenas era alcaldessa). L'alcalde, Lluc Salellas, sí que fa constar al text que el nou equip de govern està dialogant amb la plantilla, però que "de manera immediata" la situació continua enquistada.
Per això, com que tant la cobertura de les Fires de Sant Narcís com la resta d'actes singulars són "serveis extraordinaris i de caràcter excepcional", l'alcalde de Girona subratlla que en tots ells "preval la seguretat pública com a interès general davant l'interès particular dels agents afectats". I en conseqüència, ordena per decret al cap de la Policia Municipal que adopti "les mesures necessàries" per garantir que hi hagi "una dotació policial òptima" a l'hora de cobrir-los.
A l'hora de manar-ho, Lluc Salellas s'empara en diferents normatives. D'entrada, la Llei de Bases de Règim Local (que atribueix a l'alcalde "la direcció" de la Policia Local). Però també la dels Cossos i Forces de Seguretat i, en especial, la de les Policies Locals (que va en el mateix sentit que la primera).
Aquesta és la segona vegada que l'Ajuntament de Girona ha de recórrer a un decret d'alcaldia per mobilitzar els policies. L'anterior alcaldessa, Marta Madrenas, ja ho va haver de fer per les Fires de Sant Narcís de l'any passat.
Aquest cop, però, el decret d'alcaldia que ha signat Lluc Salellas no tan sols es refereix a la festa major, sinó que ja abraça tots aquells actes que hi ha previstos fins a finals d'any (els partits de futbol i bàsquet i la cursa de Sant Silvestre). A més, a diferència del 2022, cada vegada que un policia estigui obligat a fer hores extra, cobrarà més pel servei.
La setmana passada, per intentar desencallar el conflicte, l'equip de govern va posar damunt la taula una proposta que augmentava el preu d'aquestes hores. En concret, entre un 30% més i el doble del que es cobrava fins ara. Per posar dos exemples, l'hora extra diürna passava dels 25,68 euros als 47,06; i si són dies festius, els comandaments que ara cobraven 32,74 euros l'hora passarien a percebre'n 51,06.
Aquesta proposta va rebre l'aval de la mesa general de funcionaris, on hi ha representats els diferents sindicats. CCOO va votar-hi a favor i la resta es van abstenir. Però a l'hora de traslladar-la a la plantilla de la Policia Municipal, els agents la van rebutjar per àmplia majoria. El sindicat majoritari al cos, el SIP-Fepol, la va qualificar com un "pedaç" per poder afrontar les Fires i va criticar que no solucionava els problemes de fons.
Sigui com sigui, però, com que va rebre l'aval de la mesa general, la proposta que eleva el preu de les hores extra a la Policia Municipal passarà demà per ple extraordinari. Està inclosa a l'ordre del dia, juntament amb les ordenances fiscals per al 2024. Com que l'equip de govern (Guanyem, JxCat i ERC) té majoria, tot fa preveure que s'aprovarà. I a partir d'aquí, segons expliquen fonts de l'Ajuntament de Girona, s'aplicarà durant tot el que queda de 2023.