Els Bancs dels Aliments de Catalunya fan una crida a la mobilització per arribar als 18.000 voluntaris que necessiten pel Gran Recapte, que tindrà lloc el 24 i 25 de novembre.
El president l’entitat a Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha explicat que amb aquesta campanya pretenen cobrir quatre mesos d’entregues d’aliments, un més que de costum.
“El Gran Recapte ens agafa en un moment molt difícil”, ha dit la vicepresidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, Roser Brutau, aquest dimecres en roda de premsa. Ha apuntat que la societat catalana està “molt tocada” i compta amb menys recursos que mai per afrontar el problema de la pobresa. Per aquest motiu, la vicepresidenta ha animat la ciutadania a mobilitzar-se i aportar el seu gra de sorra. “Estem en peu de guerra per aconseguir sensibilitzar la societat per recaptar aliments”, ha afirmat.
Enguany, el Banc dels Aliments necessita 18.000 voluntaris pel Gran Recapte, 2.000 més que l'any passat. "Tornem a necessitar voluntaris per poder reeditar una nova edició i assolir els resultats de les edicions anteriors", ha explicat la directora del Banc dels Aliments de Barcelona, Elisabet Viladomiu. Durant el darrer cap de setmana de novembre hi haurà 2.100 punts de recollida arreu del territori i l'acció comptarà amb la col·laboració d'una trentena de cadenes.
"Tothom tindrà a prop un lloc per participar-hi", ha assenyalat la directora, que ha recordat que es pot ajudar de manera física, és a dir, aportant aliments, sobretot llet, oli, i conserves de carn i peix, o fent una aportació econòmica. Les persones que escullin la segona opció podran fer-ho fins al 15 de desembre.
El president de l'entitat a Barcelona ha alertat que la societat catalana afronta una situació "molt complicada" i ha apuntat que hi ha elements contextuals que agreugen la situació de pobresa dels més necessitats. La manca de productes als Bancs d'Aliments, la falta de programes d'aportació de fons a les entitats que els proporcionen, l'increment del cost de la vida i l'interrogant sobre l'IVA als aliments bàsics són algunes de les qüestions més problemàtiques.
De fet, l’edició anterior del Gran Recapte va tenir “resultats espectaculars” i va aconseguir recaptar 6,2 milions d’euros només en aportacions econòmiques, però la inflació va fer que els quilos d’aliments comprats fossin menys, ha explicat Fatjó-Vilas.
El Fons d’Ajuda Europea per als Més Necessitats (FEAD) representa el 20% dels aliments que el Banc distribueix a Catalunya. A Barcelona representa el 17% i, a Lleida, gairebé el 37% de la distribució. “Té una incidència molt forta i afecta l’estabilitat del banc”, ha dit. Concretament, l’aportació del fons FEAD el 2023 va ser de 7,6 milions de quilos d’aliments a un cost d’1,77 d’euros el quilo.
L’any 2022, el cost per quilo va ser d’1,1 euros. Enguany s’han entregat un 24% menys de quilos d'aliments per persona. “Són molts menys quilos que altres anys”, ha denunciat Fatjó-Vilas, que ha demanat un ajornament de l'entrada en vigor del nou model de repartiment.
En cas de no ser així, el president tem que el 2024 serà “un escenari molt difícil” i estima que unes 200.000 persones usuàries deixaran de rebre aliments. Fatjó-Vilas confia que hi haurà una pròrroga per tercer any del model d'entrega del fons, i ha demanat al govern espanyol i a la Generalitat que busquin “noves maneres de poder ajudar”. En aquest sentit, el president de l’entitat ha apuntat que una bona opció seria augmentar l’aportació econòmica de les subvencions ordinàries.