En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El sospitos del doble crim de Susqueda i el seu fill durant el judici al març del 2022. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El cas que va asseure Jordi Magentí i el seu fill a la banqueta del penal es va jutjar a finals de març del 2022. I ara, un any i mig després, n'ha sortit la sentència.

L'acusació que pesava sobre ells per traficar amb drogues i tenir una plantació al pantà va ser una derivada de la investigació pel doble crim de Susqueda.

De fet, partia de les escoltes que els Mossos d'Esquadra van fer a principis del 2018 a la casa que Magentí tenia al carrer de la Font del Canyo d'Anglès.

Els micròfons es van posar en el marc de la investigació pels assassinats. Però durant aquestes gravacions, els Mossos van escoltar dues converses que els van portar a vincular Jordi Magentí i el seu fill amb un delicte de tràfic de drogues, i amb una plantació de marihuana que un helicòpter va descobrir al pantà de Susqueda (durant la recerca dels dos joves desapareguts).

Segons es va explicar durant el judici, a la primera conversa el fill de Magentí -que vivia a Salt- li explicava al seu pare que tenia marihuana a casa seva i que la volia vendre. A la segona, Magentí parlava amb la seva mare i es queixava que el fill no havia complert amb allò que havien acordat.

Per a la fiscalia, aquestes escoltes provaven que pare i fill s'havien posat d'acord per traficar amb droga. A més, l'acusació pública també vinculava els dos acusats amb una plantació que un helicòpter havia descobert a la zona del pantà l'agost del 2017, mentre sobrevolava Susqueda a la recerca de la parella desapareguda.

Des de l'aire, i a través de la càmera que portava l'aparell, els Mossos van calcular que la plantació tindria un centenar de plantes. Però uns dies més tard -a mitjans de setembre- quan una patrulla hi va anar a peu, tan sols es van trobar restes de plantes i testos a la zona.

Durant el judici, Jordi Magentí es va acollir al dret a no declarar. El fill, per la seva banda, només va respondre les preguntes de la defensa, que porta l'advocat Benet Salellas, per admetre que era consumidor habitual d'haixix i marihuana.

Per la seva banda, els agents que van participar en les escoltes i en els escorcolls posteriors -tant a les cases de Magentí tenia com al pis del seu fill- van explicar que a Anglès havien trobat un tub, una bàscula, làmpades i adobs, entre d'altres. Que al pis de Salt hi van localitzar dues bosses amb cabdells de marihuana i més de 23.000 euros en efectiu (que el fill va atribuir als guanys d'haver-se venut el cotxe i demanat un crèdit) i que mentre Jordi Magentí estava detingut, ell mateix hauria admès que tenia la plantació al pantà.

La sentència, que signa el jutge substitut Rafael Ponce, anul·la totes les escoltes telefòniques en què es basava el cas de tràfic de drogues. I en conseqüència, tota la resta d'indicis i proves que la policia va obtenir a posteriori.

El Jutjat Penal 1 de Girona subratlla que, tot i que els mossos van demanar al d'instrucció que ampliés l'abast de les gravacions quan van sentir que s'estaria parlant de drogues, tant la petició com la interlocutòria no es van fer com pertocava. I que, en conseqüència, aquestes escoltes en concret són "il·lícites".

En concret, la sentència recull que les gravacions es van estendre "de manera indiscriminada" a tots aquells qui entressin a la casa d'Anglès, i que el jutjat d'instrucció tampoc va fer constar que s'haguessin de cenyir a una investigació per drogues. "Per tot això, s'han de considerar vulnerats els drets fonamentals recollits a l'article 18 de la Constitució: el de la intimitat, el de la inviolabilitat domiciliària i el de les comunicacions", conclou el Jutjat Penal 1 de Girona.

Pel que fa a la plantació de marihuana del pantà, la sentència del penal conclou que no es pot acreditar que allà s'hi cultivés droga. "No existeix una constància prova de l'existència d'alguna substància, basant-se tot en conjectures dels agents", recull el jutjat. Entre d'altres, perquè veu "poc creïble" que els agents, després de trobar-se-la abandonada, no fessin un informe més exhaustiu ni tampoc "hi hagi constància" que recollissin res a la zona.

Per últim, la sentència tampoc considera que la suposada autoinculpació de Magentí, admetent que tenia la plantació a Susqueda, sigui una prova vàlida. Perquè s'hauria fet "durant un interrogatori preliminar, sense la presència d'advocat" i sense que la policia hagués informat el detingut dels seus drets.

Per tot això, el Jutjat Penal 1 de Girona absol tant Jordi Magentí com el seu fill de l'acusació per un delicte contra la salut pública. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació en un termini de deu dies davant l'Audiència de Girona.