La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha aprovat aquest dijous un document en què es refereix al llenguatge inclusiu i recorda com es compatibilitza amb la normativa lingüística.
L'Institut avala l'ús de formes dobles per evitar la interpretació del masculí com a restringit o genèric, però adverteix que poden construir un text "excessivament redundant" i recomana no abusar-ne "sobretot en el cas de les formes dobles abreujades perquè dificulta la lectura".
Per contra, l'IEC assenyala que l’ús del femení com a genèric contravé la normativa, ja que produeix "expressions equívoques i confuses". També descarta utilitzar la '-i' com a marca flexiva de gènere (totis), que entreveu com una "fórmula artificial externa".
El document no inclou cap modificació normativa sinó que és un recordatori dels recursos que la normativa de la llengua catalana sanciona com a adequats per a l’expressió del gènere gramatical.
En aquest sentit, per a l'IEC l’ús de '-i' com a marca flexiva de gènere neutre no és una tria estilística ja existent en la català, sinó que s’ha creat "manipulant el funcionament intern de la llengua" i, per tant, afirma que contradiu el sistema lingüístic. Amb tot, recorda que els canvis en la normativa lingüística són "sovint fruit dels canvis en l’ús social".
La institució també insisteix que en la llengua catalana el masculí és el gènere no marcat i, per tant, es pot fer servir per a fer referència genèricament a grups o individus tant de sexe masculí com de sexe femení. Amb tot, es recorda que si es vol subratllar el fet que en un determinat conjunt de persones hi ha tant homes com dones, hi ha diversos recursos estilístics que permeten fer-ho sempre que no "creïn problemes d’ambigüitat, fluïdesa o complexitat".
En alguns contextos, però, l'Institut d'Estudis Catalans afirma que aquestes estratègies per a evitar la discriminació en el llenguatge es poden convertir en "innecessàries o artificioses" i pot donar lloc a expressions "complexes i a vegades de significat erroni o bé a errors de concordança". "En tot cas, es tracta de tries individuals o corporatives que, com a tals, ni s’haurien de prohibir ni s’haurien de fer obligatòries", rebla el document.
Finalment, l'IEC recorda que en alguns contextos, "sobretot de caràcter polític o social", es reivindica la visibilitat de les dones a través del llenguatge i per contrarestar l'ús del el masculí com a genèric s’ha estès una pràctica de fer servir el femení com a genèric.
"Aquest ús no s’ajusta a la gramàtica catalana", es detalla en el document. Per a l'Institut, la fórmula provoca una interpretació en què els homes "en queden exclosos" i generar "expressions equívoques i confuses".