En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La sessió de retorn a la ciutadania de Sant Julià del Llor i Bonmatí. / Foto: Departament de Salut

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut descarta que hi hagi cap relació entre les concentracions de plom dels participants a l'estudi de Sant Julià de Llor i Bonmatí i el lloc on viuen.

Així ho constaten els resultats de l'estudi sobre els nivells de plom en sang dels veïns i veïnes d'aquestes poblacions, que es van fer el mes de juny arran de les queixen dels veïns per l'empresa de reciclatge de bateries del municipi. Els residents creien que podria ser contaminant.

En total, es van fer 140 extraccions, 138 en infants i 2 dones gestants del municipi o amb una relació freqüent amb el poble. En el 99,3% dels casos es van descartar concentracions altes.

Pel que fa al perfil dels participants, la majoria d’ells (80%) van ser persones censades al poble. Concretament, hi van participar 110 dels 226 infants empadronats i la resta són persones amb molta vinculació amb Bonmatí.

Les analítiques també van anar acompanyades d’un cribratge mediambiental mitjançant una entrevista ("Full Verd") a les famílies sobre factors relacionats amb el seu entorn residencial i els seus hàbits.

La mesura es va dirigir específicament als infants i dones embarassades com a col·lectius més vulnerables, ja que poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults.

L'estudi realitzat a Bonmatí precisament conclou i confirma aquesta premissa, ja que ha detectat que els nivells de plom dels participants disminuïen a mesura que l'edat augmentava. A més, tampoc s'han observat patrons entre les concentracions de plom i la proximitat del domicili respecte la indústria.

Els resultats situen la concentració de la pràctica totalitat dels casos analitzats en nivells inferiors al màxim establert, que és de 3,5 micrograms/decilitre.