Aquest divendres s'ha presentat l'Enquesta a la Joventut de Catalunya, elaborada per l'Observatori Català de la Joventut, que depèn del departament de Drets Socials.
De l'enquesta es desprèn que prop de 9 de cada 10 noies d'entre 15 i 34 anys (89,8%) han patit ansietat o angoixa en les últimes setmanes. Es tracta d'una proporció més alta que la del total de joves (84,2%).
L'estudi també reflecteix que el nombre de persones d'aquesta franja d'edat que s'han emancipat és del 41,5%, cosa que representa un descens respecte a fa una dècada (46%). A més, dels joves que ja han marxat de casa dels pares, només un 20% està vivint en un habitatge de compra. Es tracta d'una caiguda significativa respecte al 2007, quan la xifra se situava en el 57%.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha explicat que el principal obstacle per a emancipar-se és "l'accés i el preu de l'habitatge", i ha subratllat que el Govern està "compromès amb les polítiques de lloguer d'habitatge públic", però també ha dit que són polítiques a llarg termini que busquen la "contenció de preus".
Sobre les dades al voltant de l'ansietat o l'angoixa, diu que l'executiu "està avançant en l'àmbit de la salut mental" i explica que s'ha incorporat al sistema educatiu, s'han "reforçat els psicòlegs a l'atenció primària" i s'ha apostat per les "xarxes de detecció precoç". "Si som capaços d'augmentar recursos, els indicadors milloraran".
D'altra banda, l'enquesta també detalla que l'ús habitual del català entre els joves de 15 a 34 anys ha repuntat en més de dos punts en els últims 5 anys fins al 25,1%. Amb tot, la xifra queda lluny de la del 2007, quan un 43,1% de joves deien que només feien servir el català o que l'utilitzaven més que el castellà.
En els últims 5 anys, la proporció dels qui només parlen en castellà creix 8 punts fins al 22,5%, cosa que va en detriment dels qui fan servir els dos idiomes per igual. Encara sobre la llengua, l'enquesta conclou que el 14,1% de les persones joves castellanitzen els seus usos lingüístics –és a dir, que converteixen el castellà en la seva llengua d’ús habitual tot i no ser la seva llengua materna–, mentre que el 9,8% catalanitzen els seus usos.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, creu que continuar "l'escola en català" és "clau" per augmentar l'ús de la llengua.