Una cinquantena de persones s'han manifestat davant la residència Bellamar de Platja d'Aro per denunciar el tracte que reben els residents i també els treballadors.
Una situació que, concreten, ha derivat d'un canvi en la propietat del centre el 2020 i s'ha vist agreujada per les mesures que aplica la direcció.
Aquesta és la segona vegada que denuncien la situació amb una protesta al carrer, després de congregar-s'hi el 5 de desembre.
Algunes de les queixes que esgrimeix la plantilla són que només hi ha dues auxiliars de geriatria de dia i una de nit per ocupar-se de 18 residents. També asseguren que la directora no comunica als familiars quan un usuari cau, hi ha equivocacions o endarreriments amb el subministrament de la medicació i no hi ha manteniment de les instal·lacions.
De fet, en la protesta hi ha intervingut el fill d'un usuari del centre, que assegura que presentarà una denúncia contra la residència Bellamar, després que el seu pare "ingressés fa cinc dies amb Alzaimer i morís després d'una caiguda al centre en què es va trencar tres costelles".
La secretaria general de CCOO de les comarques gironines, Belén López, que ha assistit a l'acte de protesta, ha reclamat tant a la direcció de l'empresa com a l'administració que "busqui solucions per garantir l'ocupació al centre".
López s'ha mostrat preocupada perquè, segons ha dit, tenen "por que es vulgui especular amb aquest edifici, on es poden fer pisos turístics". Una possibilitat que, considera, ha pogut provocar que "d'inici, hi hagi hagut l'objectiu de deixar morir aquest negoci per convertir-lo en un de més rendible". Per això, demana a l'administració "garantir mesures perquè no es pugui especular amb les residències".
Per la seva banda, el portaveu de la plataforma en defensa dels drets dels usuaris de residències de gent gran Estels Silenciats, Victor Echaniz, ha denunciat que "per desgràcia hi ha moltes residències a Catalunya amb una situació similar, que ofereixen un tracte que deixa molt a desitjar als avis i també als treballadors".
Pel que afecta a la plantilla, Echaniz ha denunciat que "moltes vegades, treballen amb unes condicions precàries" i que les plataformes no els poden defensar prou perquè "són empreses privades amb molt poder econòmic, que tenen molta influència davant les administracions públiques".
En aquesta línia, el portaveu de la plataforma Estels Silenciats considera que "l'administració pública està totalment venuda al sector privat que manega molts milions d'euros, molts d'ells públics també". Tanmateix, Echainz considera que "és insalvable que hi hagi residències privades, perquè eixuguen les llistes d'espera", tot i que insisteix a dir que "cal que l'administració pública faci el seu paper de control". "Les privades els fan un xantatge que no es pot permetre", denuncia.
Des de CCOO, en canvi, consideren que cal apostar per un model completament públic. "Demanem que hi hagi un sistema integral d'atenció a les persones públic", ha dit la secretaria general de CCOO de les comarques gironines, Belén López, que ha afegit que també cal que "els treballadors i treballadores tinguin unes condicions dignes i no un conveni precari que en molts casos s'incompleix, i per això hi ha aquesta manca de personal", ha criticat. En aquesta línia, ha instat a la Generalitat a "assumir la responsabilitat i que passi tot a l'àmbit públic".