El Govern ha aprovat el programa temporal per a la millora de la presència de les arts i la cultura a l’educació.
El principal objectiu d’aquest programa és facilitar la connexió entre professionals de la cultura i l’educació, amb la voluntat d’aprofitar el potencial de les arts a l’aula, ja que poden contribuir a millorar diverses habilitats i a reforçar l’aprenentatge social i emocional; garantir l’accés de l’alumnat a la cultura o afavorir la implicació de professionals d’aquest sector en els àmbits educatius.
Altres objectius del programa són desenvolupar actuacions per enfortir l'accés a la cultura per part d’infants i joves; potenciar els programes culturals en centres educatius d’especial vulnerabilitat per impulsar la cultura com a eina d'inclusió social, fomentar les iniciatives culturals a disposició dels centres educatius i treballar per garantir que aquest impuls de les arts i la cultura en l’educació sigui efectiu arreu del territori, indica el Govern.
El programa temporal d’impuls de les arts en l’educació preveu la creació de 14 llocs de treball. L’equip de direcció, que treballarà des del Departament de Cultura en coordinació activa amb el Departament d’Educació, i l’equip territorial, format per 11 tècnics que treballaran des dels Serveis Territorials del Departament d’Educació (excepte Barcelona) a l’Alt Pirineu i Aran, Baix Llobregat, Barcelonès, Catalunya Central, Girona, Lleida, Maresme-Vallès Oriental, Penedès, Tarragona, Terres de l’Ebre i Vallès Occidental. Aquests professionals posaran en relació els centres educatius i els equipaments i projectes culturals que hi ha al territori.
Des d’aquesta legislatura, els departaments d’Educació i Cultura treballen plegats en diverses iniciatives, com pot ser el Pla Nacional del Llibre i la Lectura, la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’ i noves accions de foment del català, entre altres.
El nou programa s'emmarca en aquesta feina conjunta i sorgeix arran de les conclusions del primer Fòrum de les Arts a l’Educació, organitzat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i que va suposar la signatura de la Carta de les Arts a l’Educació.