Metges de Catalunya ha llançat un "crit d'alerta" davant del que qualifiquen com un "dèficit alarmant" d'especialistes en anestesiologia al Trueta.
En un comunicat, subratllen que l'hospital de referència de les comarques gironines dona assistència a una població de més de 840.000 persones i afirmen que, des de finals del 2017, vuit anestesiòlegs han causat baixa sense que la direcció hagi cobert les seves vacants, denuncien.
La direcció, però, contradiu aquestes xifres i, en un comunicat de resposta, indica que són sis els anestesiòlegs que "darrerament" han deixat de treballar al centre per "motius diversos". "Evidentment hi ha la voluntat de cobrir aquestes vacants", exposen. De fet, argumenten que actualment hi ha confirmada la incorporació d'un anestesiòleg al gener i dos més al maig. En paral·lel, afirmen que continuen treballant per tenir la plantilla necessària per fer front a l'increment d'activitat.
El Trueta atribueix aquesta situació a les dificultats per contractar nous professionals d'anestesiologia per la gran demanda que hi ha d'aquesta especialitat arreu del país com a conseqüència de l'increment de l'activitat quirúrgica i de procediments d'alta complexitat.
Segons les dades de la direcció, l'any 2016 el servei disposava d'una mitjana anual de 35 anestesiòlegs, el 2017 de 38 i la mitjana d'aquest any 2018 és de 37. Metges de Catalunya denuncia que, quan es facin efectives les darreres dues baixes anunciades, la plantilla es reduirà en gairebé un terç, passant de 33 a 23 professionals.
La delegada de MC al Trueta, Núria Estanyol, adverteix que la situació al Servei d'Anestesiologia és "insostenible" i afirma que la falta de recursos humans posa en dubte la capacitat de resposta de l'hospital per absorbir la programació quirúrgica ordinària i l'atenció de les urgències no vitals ni prioritàries. "La sobrecàrrega de treball per als anestesiòlegs comença a ser extenuant i no podem assumir l'activitat que fèiem quan teníem la plantilla completa", denuncia.
La direcció afirma que és conscient de la situació i que, a banda de buscar nous professionals, des del centre duen a terme altres accions com potenciar la formació de resident d'aquesta especialitat al Trueta. En aquest sentit, exposen que l'any passat es va poder recuperar una plaça de MIR d'anestèsia que s'havia perdut, de manera que els residents de l'especialitat van passar de dos a trea a l'any. Actualment hi ha deu MIR formant-se al servei amb la idea, recalquen, que la majoria puguin exercir com anestesiòlegs al Trueta quan acabin el seu període de formació.
Estanyol assegura, a més, que el dèficit d'anestesiòlegs "comporta una reducció del nombre d'intervencions quirúrgiques programades i, per tant, un augment de les llistes d'espera", i de l'altra, també suposa un increment "notable" del nombre de guàrdies assignades a cada facultatiu, amb la consegüent fatiga laboral.
Segons les dades facilitades per la direcció, fins al moment s'ha pogut incrementar lleugerament l'activitat. L'any 2017 es van realitzar 11.265 intervencions, un 5,07% més que l'any 2016, i enguany fins a 31 d'agost se n'havien fet 7.785, un 1,1% més que el mateix període de l'any anterior. Des del Trueta es prioritzen els procediments més complexes de les diferents especialitats, en especial la cirurgia oncològica, la cirurgia cardíaca i els procediments garantits.
Actualment a l'hospital hi treballen un total de 452 metges, dels quals 111 són MIR, mentre que l'any passat hi havia 426 metges, dels quals 109 en formació per a l'especialitat.