Els Mossos d'Esquadra han dissenyat un pla per prevenir i detectar situacions de risc i de violència en l'àmbit de l'esport.
La Policia de Proximitat i les Oficines de Relació amb la Comunitat treballaran amb professionals esportius, entitats o organismes que actuen o col·laboren en l'àmbit de l'activitat física i de l'esport per erradicar actituds que atemptin contra la integritat i la seguretat especialment dels menors.
L'objectiu és promoure entorns esportius segurs i lliures de violència perquè esportistes i espectadors puguin desenvolupar l'activitat física de manera segura. També estableix línies d'actuació per erradicar comportaments de violència, odi o intolerància.
El Departament d'Interior indica que es tracta de prevenir, sensibilitzar i responsabilitzar els professionals implicats en l'activitat física i l'esport, les famílies i els esportistes, especialment els infants i adolescents, per evitar conductes de risc i delictives que es poden perpetrar en la gran diversitat de pràctiques fisicoesportives.
Els reptes principals del pla són advertir dels riscos associats a les addiccions, trastorns i abusos a més de potenciar els hàbits saludables; prevenir les conductes de risc que es produeixen mitjançant les pantalles i també a les xarxes socials; erradicar els comportaments d'odi, violència i intolerància, i potenciar la relació entre els Mossos d'Esquadra i les institucions, organismes i entitats esportives per donar compliment a les lleis, normatives, protocols i campanyes.
Els Mossos impulsaran sessions informatives i xerrades preventives centrades en els continguts principals que emmarca el pla (internet, riscos per a esportistes, violències i drets i deures), adreçades i adaptades a totes les persones, institucions, entitats i actors que envolten el món de l'esport.
També establiran contactes directes amb entitats i organismes vinculats amb el món de l'esport i el lleure al mateix nivell que ho fan des dels anys noranta amb les escoles per convertir-se en referents en aquest àmbit.
Un dels darrers episodis violents al futbol va tenir lloc el 27 de gener en unes instal·lacions esportives del Prat de Llobregat, segons relaten els Mossos. La víctima, un noi de setze anys de l'equip visitant que jugava de porter, va ser insultat i agredit per membres de l'afició contrària, que va envair el camp al final del partit.
Els Mossos van atendre les víctimes, les van assessorar i van identificar els responsables de la instal·lació. Paral·lelament, ja amb la denúncia interposada, els agents de la Unitat d'Investigació van començar amb les tasques d'identificació dels presumptes autors dels fets.
Del resultat de les indagacions, hores d'ara hi ha una persona investigada, a la qual s'ha escoltat en declaració. La investigació continua oberta.
Pel que fa a les denúncies administratives vinculades a la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'esport, un 48% de les 105 actes aixecades es corresponen amb comportaments violents o que incideixen a la violència, desordres públics en recintes esportius o als voltants o llançament d'objectes, entre d'altres.
Dins d'aquest 48%, 10 denúncies estan relacionades amb actes racistes, xenòfobs o intolerants, o bé amb mostrar pancartes amb contingut xenòfob o violent.
Els Mossos creuen que els fets que es poden considerar delictius poden ser molt més elevats, i esperen que amb la posada en marxa d'aquest pla puguin aflorar per poder elaborar una escena més acurada del fenomen.